Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lukášův boj o život zachytila kamera na helmě: V Jeseníkách se s ním utrhla lavina!

Autor: dce - 
11. dubna 2018
10:25

Velké štěstí měl Lukáš Novák při lyžovačce v Jeseníkách. Utrhla se pod ním lavina, on ale duchapřítomně aktivoval lyžařský airbag, který měl na ruce. To mu pravděpodobně zachránilo život. Celou událost navíc natočil na video.

Lukáš si koncem března užíval sněhu v Jeseníkách s přítelkyní Pavlou. Zážitky natáčel kamerou umístěnou na helmě, a tak se mu podařilo pořídit i unikátní video. Záběr začíná pohledem na strmé hory pokryté neporušeným sněhem. Když se Lukáš rozjede dolů, utrhne se s ním vrchní vrstva sněhu a on ztrácí balanc a končí přímo uprostřed pohybující se laviny.

Naštěstí měl Lukáš na ruce připevněný lyžařský airbag, který duchapřítomně aktivoval, jakmile si všiml trhlin ve sněhu. Airbag se v podobných případech nafoukne a udrží lyžaře na povrchu laviny - nenadnáší ho, ale větší objem brání, aby se člověk probořil do sněhu.

Lukáš se po několika desítkách metrů dostane ke stromům, kde se mu podaří zachytit větve. Z laviny vyvázl živý a zdravý, pravděpodobně hlavně díky airbagu. Podobná zařízení dnes už využívá velká většina lyžařů, kteří rádi opouštějí sjezdovky. Airbagy bývají součástí lavinových batohů, jejichž ceny začínají u deseti tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání