Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ladislava zabila kamarádku. Dozvěděla se to 5 měsíců po nehodě

Ilustrace
Ilustrace  (Autor: HZS PK)
Autor: shp - 
1. dubna 2018
18:18

Před čtyřmi roky se Ladislava Červenková dostala shodou okolností do hromadné dopravní nehody sedmi aut na dálnici D5 u Plzně. Jediné, co si pamatovala, bylo, že narazila do dodávky. Pět měsíců od nehody ji policie obvinila, že předtím smrtelně zranila ženu. Ta stála před posledním z nabouraných aut a nejspíš se snažila odklánět přijíždějící vozidla. Byla to její kamarádka.

„O sražené chodkyni jsem něco zaslechla v sanitce ještě na místě. Že se jedná o moji kolegyni a že nepřežila, jsem zjistila hned druhý den v práci. V tu chvíli mě ale vůbec nenapadlo, že s její smrtí mám něco společného,“ vypovídala podle serveru Novinky.cz u Okresního soudu Plzeň-sever 57letá řidička, kterou státní zástupkyně Lenka Kocurová viní z usmrcení z nedbalosti.

To jsem se dozvěděla až později z usnesení o zahájení trestního stíhání. Byla jsem z toho hodně špatná,“ dodala. Dle Kocurové obžalovaná nepřizpůsobila rychlost s ohledem na situaci v provozu. Nedostatečně zpomalila při průjezdu úsekem, kde se nacházela havarovaná vozidla. „Přitom na místo dopravní nehody upozorňoval padesát metrů před ním zapnutý výstražný maják na vozidle bezpečnostní služby,“ dodala žalobkyně.

Náraz ženu vymrštil daleko od hlavní skrumáže havarovaných aut. Její tělo objevil až jeden z řidičů mimo komunikaci v těsné blízkosti svodidel. Kdo chodkyni srazil, nebylo možné zjistit okamžitě. Teprve podrobnější expertíza odhalila stopy její DNA na čelním skle a střeše vozidla Červenkové. Znalci pak potvrdili, že v momentě nárazu jela obžalovaná rychlostí přes 130 km/h.

Ve vzdálenosti asi 150 metrů přede mnou jsem si všimla po pravé straně stojícího vozidla, které mělo rozsvícenou majákovou rampu na střeše. Nic dál jsem neviděla,“ popisovala obžalovaná žena situaci před nehodou. Poté prý sundala nohu z plynu a přejela do levého pruhu.

Když jsem míjela auto s majáky, uviděla jsem před sebou stát napříč bílou dodávku. Začala jsem intenzivně brzdit, bylo to strašně rychlé. Vnímala jsem pouze, že do něčeho narážím. Vlastní náraz si ale nevybavuji,“ pokračovala Ladislava. Pak se probrala v autě a viděla, jak se kouří z volantu.

Myslela jsem si, že auto hoří. Dveře jsem měla zablokované, tak jsem je musela vykopnout. Přeběhla jsem dálnici na pravou stranu za svodidla. Pak jsem viděla, že do mého auta ještě narazila zezadu velká dodávka a odrazila ho k pravé straně dálnice,“ vzpomněla si řidička.

Chodce na dálnici údajně nespatřila. „Už vůbec si nevybavuji, že bych někoho srazila. Nedokážu si ani vysvětlit, jak se krev chodkyně dostala na střechu mého auta,“ dodala Ladislava. Pobíhající ženy kolem nabouraných vozů si všimlo několik svědků.

Pohybovala se za zadní částí posledního ze stojících aut a připadalo mi, že se snaží zastavovat přijíždějící vozidla. Kdo a jak ji srazil, jsem neviděl. Začal jsem se po ní shánět, až když jsem zjistil, že jeden z řidičů hledá manželku. Došlo mi, že by to mohla být ona. Bohužel jsem ji našel ležet u svodidel bez známek života,“ řekl u soudu Jiří Nezbeda.

Svědci potvrdili, že sražená žena na sobě neměla reflexní vestu. Naopak měla oblečené tmavé oblečení. „Upozornil jsem ji, ať se raději schová za svodidla. Přišla mi taková jako vystresovaná,“ dodal další z účastníků nehody Blažej Koleňa. Soud nyní bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Labello ( 1. dubna 2018 22:13 )

elopapx: souhlas, ženy nemají schopnost být kamarádkami. A v pracovním procesu už vůbec.

elopapx ( 1. dubna 2018 19:48 )

Autor nezná ženy. Žádná kolegyně není pro jakoukoli ženu NIKDY kamarádka. I když to tak navenek může působit,není tomu tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání