Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Biskup v čele katolického gangu: Služebníci Boží ukradli 12 milionů

27. března 2018
13:10

Katolický biskup z Brazílie Jose Ribeiro spolu s pěti kněžími za tři roky zpronevěřili církevní peníze, které lidé věnovali na opravu kostela ve městě Goias. Celkem měli církev připravit o dvanáct a půl milionu korun.

Ve zdi biskupova domu našli policisté tajnou skrýš, ve které povedený katolický předák ukrýval půl milionů korun v hotovosti, mobilní telefony, zlaté hodinky, šperky či masivní zlaté řetězy. Peníze pocházely z fondů určených pro pohřby místních, ale i z finančního balíčku na opravu místního svatostánku.

Tři roky povinných desátek

Policie služebníky Páně zadržela po téměř ročním vyšetřování. Podařilo se jim to na základě telefonních odposlechu. Kněží a biskup si totiž nápadně polepšili. Údajně za „naspořené“ peníze se chystali koupit místní luxusní ranč.

Podvody trvaly téměř tři roky. Biskup z Formosy, Jose Ribeiro zločineckou kariéru odstartoval pobíráním úplatků za svatby, křty a obřady. Později sáhl i do církevní pokladny. I to však bylo málo a tak začal peníze rýžovat i od místních kněží. Těm slíbil udržení postu výměnou za poplatky. Později se pět kněží k nekalým praktikám připojilo také. Vidina peněz byla líbivější než pokorná služba Bohu.

Papež František jmenoval nového biskupa

Poté, co policisté našli tajný úkryt ve zdi, museli přijít další čtyři důstojníci a všechny peníze spočítat. Trvalo jim to celou hodinu. Bankovky byly pečlivě uloženy v plastových sáčcích.

Prokurátor Douglas Chegyry poukazuje, že výdaje biskupského domu po příchodu biskupa Ribeira vzrostly až sedminásobně. Právník povedených katolíků označil obvinění za falešná. Věří, že se mu podaří dokázat nevinu.

Dva dny po jejich zatčení papež František jmenoval nového biskupa, Paula Mendese. Ten nyní spravuje 33 kostelů, rozdělených do 20 farností. Do svého nového „revíru“ chce navrátit klid a spravedlnost.

salto ( 27. března 2018 15:08 )

agfor ( 27. března 2018 15:00 )

Jsou to břídilové. To v Česku ukradla církev 75 miliard.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání