Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za předávkování Eliáška (16 měs.) může prý zdravotní sestra: Policii věc nikdo nenahlásil

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
26. března 2018
16:27

Mostecká policie se začala zabývat případem předávkování šestnáctiměsíčního Eliáška paracetamolem. Chybu v dávkování léku, který slouží k tlumení bolesti a horečky, zřejmě udělala podle náměstka ředitele Krajské zdravotní Jiřího Mrázka zdravotní sestra zdejší nemocnice. Dítě bylo ve vážném stavu převezeno do nemocnice v Motole.

Nešťastná událost se odehrála o uplynulém víkendu. Eliášek skončil s rotavirovou infekcí v nemocnici a zřejmě chybou personálu došlo k předávkování paracetamolem. Krajská zdravotní, pod kterou mostecká nemocnice spadá, teď podle Mrázka incident analyzuje. „Podávání medikace je standardizovaný proces. V tomto případě podle dosavadních šetření došlo k neúmyslnému selhání jednotlivce při podání léku. Sestra v současné době není na pracovišti a nepodílí se na poskytování zdravotní péče,“ uvedl Mrázek.

Podle propouštěcí zprávy, ze které citovala televize Nova, dostával Eliášek desetinásobek léku, než mu lékaři předepsali. „Druhý den hospitalizace při podání paracetamolu dvakrát s intervalem šest hodin dochází k chybnému podání této léčivé látky, a to v dávce 650 mg místo ordinovaných 65 miligramů, tudíž během 12 hodin dítě dostává dávku 1300 miligramů paracetamolu (nitrožilně). K zjištění této okolnosti dochází až šest hodin po podání druhé chybné dávky,“ citovala televize z dokumentu. Dítě bylo následně převezeno ve velmi vážném stavu do nemocnice v Motole.

Případem se zabývá mostecká policie. Podle mluvčí Ludmily Světlákové se na ni nikdo oficiálně neobrátil a policisté začali konat na základě informací v médiích. „Z úřední povinnosti se případem zabývá služba kriminální policie a vyšetřování. O právní kvalifikaci zatím rozhodnuto nebylo, jsme na úplném počátku,“ doplnila Světláková.

strejda777 ( 26. března 2018 17:38 )

Jak tak sleduji ty naše soudy, sestra dostane podmínku na rok.....vždyť se tak moc nestalo, ne? Tak komu už, krucifixk, má člověk v nemocnici důvěřovat? Chápu, že to nechtěla udělat, ale když učetní ve firmě neprojde finanční kontrolou a není pojištěný na "hlavu", tak platí jako mourovatý.... O co, že ji snad ani podmínku nedají???????

mazliva.samicka ( 26. března 2018 17:10 )

Zavolat na matku nemocnýho kojence....policajty...jenom protože ho nechce opustit... To je povýšenost nejvyššího kalibru.. Další nedoceněnej felčar....žejo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání