Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Horká stopa v případu popravy Kuciaka: Vrah použil speciálně upravenou zbraň

Autor: shp - 
23. března 2018
15:34

Ani měsíc od kruté smrti slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) není jejich úkladná vražda objasněná. Navíc se objevují další nejasnosti o osudné pistoli, ze které se střílelo. Co se podařilo zjistit o vražedné zbrani, kterou byl mladý pár chladnokrevně popraven?

Mladou a zamilovanou dvojici, která plánovala svatbu, měla o život připravit údajně poměrně běžná pistole s nábojnicemi Luger 9mm. Nyní se ale objevila nová informace, že vražednou zbraní byla upravená plynová pistole. S touto informací přišly slovenské Hospodárske noviny.

Neudělá to jen tak někdo. Potřebuje na to mít strojní vybavení a vhodný materiál. Jen tak někdo to neudělá,“ řekl Hospodárským novinám ze Sdružení vlastníků střelných zbraní. Odborník dále potvrdil, že plynových zbraní je na trhu několik. Koupit se dají v obchodě, pokud je zákazník starší 18 let, přičemž je potřeba vyrobit hodně hlavních částí, aby vše fungovalo a neselhalo.

Novým zjištěním by se daly vysvětlit i neporušené náboje na místě činu. „Plynová pistole nemusela být upravená správně a mohla se zasekávat, proto musel vrah zřejmě nabíjet,“ píší Hospodárské noviny. Upravené zbraně se podle odborníka používají proto, aby nebyli pachatelé usvědčeni těmi legálně drženými.

Do jisté míry je takovouto zbraň možné vyrobit. Záleží však na řemeslných zručnostech dotyčného. Není to lehké, ale určitě je to možné,“ potvrdil webu Pluska.sk Matej Snopko. Úkladnou vraždou, která otřásla nejenom celým Slovenskem, se stále zabývá Úřad speciální prokuratury.

Vyšetřování nadále intenzivně pokračuje,“ uvedla mluvčí Úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová. Generální prokurátor Jaromír Čižnár v této souvislosti uvedl, že o vývoji případu může informovat dozorový prokurátor. Musí se však na tom vzájemně domluvit s vyšetřovateli.

V zájmu vyloučení jakýchkoliv podezření, resp. údajných snah zatahovat před veřejností vývoj a postup v trestní věci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, ho zplnomocňuje, aby v přípustné míře a po vzájemné dohodě s vyšetřovateli policejního sboru osobně poskytoval veřejnosti informace,“ řekl.

Ján Kuciak a jeho milá byli podle Čižnára popraveni ve čtvrtek 22. února večer u sebe doma v obci Veľká Mača. Kuciak byl střelen do hrudi, jeho partnerka byla popravena výstřelem do hlavy. Investigativní žurnalista v době své smrti psal o propojení italské mafie 'Ndrangheta se slovenskými politiky.

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

orol1 ( 24. března 2018 15:43 )

on ho zlikvidoval, preto aj tak likviduje stopy a zameta vsetko do stratena a nebude to nikdy vysetrene

kapor ( 24. března 2018 12:24 )

nechodím do kostola a blb si ty

fromoutofnowhere ( 24. března 2018 10:24 )

tu o vrazde z parlamentu, matovic, len neviem presne v ktorej minute: http://www.topky.sk/cl/100535/1698503/Rokovanie-v-parlamente-o-dovere-vlade-sa-zvrhlo--Hadk y--vyhrazky-a-vykazanie-zo-saly

ellka ( 24. března 2018 09:47 )

Takze zbran dokazuje ze to bol amater, ktory si na prerobenie pistole najal dalsieho amatera. Uveril by niekto, ze mafia by tam poslala niekoho so zbranou ktora sa zasekava a skomplikovala by priebeh celej akcie?

marais ( 24. března 2018 08:56 )

Moc smunté, ale už někdo prošetřil kde vzal Kuciak na ten dům a kdo mu ho prodal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání