Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč zprostili Nečesaného viny: Rekognice k ničemu, nevěrohodná slova napadené kadeřnice, špatná práce policie

Autor: dce - 
21. března 2018
10:01

Soudce Miroslav Mjartan se ve zprošťujícím rozsudku nad Lukášem Nečesaným (26) pořádně opřel do obžaloby a jejích důkazů včetně policejní práce i nevěrohodné výpovědi napadené ženy. Přitom Nečesaný byl už třikrát v minulosti odsouzen.

Lukáš Nečesaný byl několikrát souzen za napadení kadeřnice, dvakrát skončil ve vězení a v listopadu ho nový senát konečně osvobodil pro nedostatek důkazů. Rozsudek, který získal server iRozhlas.cz, jen dokazuje, jak dlouhý výčet nesrovnalostí je.

„Osoba Lukáše Nečesaného obecně nesplňuje typologii osobnosti pachatele činu popsaného ve znělce obžaloby,“ stojí například v rozsudku, který čítá 95 stran a bezmála 300 bodů odůvodnění.

„Výpovědi poškozené nebyly konzistentní ani neměnné, v podstatných okolnostech se rozcházela, chybí jí 100% paměťová stopa na dobu těsně před událostí a po události, a nelze tak u ní vyloučit amnézii, respektive ve světle uplatněné obhajoby ji soud musí připustit, a proto nelze učinit závěr, že její výpověď je hodnověrná,“ vysvětlil v odůvodnění Mjartan.

V celé délce rozsudku pak předseda senátu kritizuje práci policie i předchozích senátů. "V rozhodnutí soudy nižších instancí nehodnotily obsah jednotlivých důkazů v a pomíjely, případně bagatelizovaly ty důkazy, které obžalovaného ze spáchaného činu vyviňovaly."

Velkou kapitolou byla i rekognice, kterou policie prováděla s obětí. „Závěr uvedený v protokole o této rekognici dle fotografií (...) neodpovídá obrazovému a zvukovému záznamu z tohoto úkonu, kdy poškozená ukázala na fotografii, na níž nebyl obžalovaný Nečesaný, ale jiná osoba. Ve druhém kole poškozená, jak je patrné z videozáznamu, obžalovaného jako pachatele vyloučila."

To soud připisoval i amnézii, kterou žena po útoku utrpěla. "Nemusela si vše přesně pamatovat, tak lze uzavřít, že její svědecké výpovědi nebyly konzistentní ani neměnné a i v podstatných okolnostech se rozcházely. Ve výpovědích poškozené lze shledat i další rozpory, které nelze bagatelizovat ani přehlížet," stojí v rozsudku.

Mjartan pak kritizuje i vyhodnocení pachových stop, které policie neprovedla neodkladně, a dokonce je opakovala, což Rozhlas upozorňuje, že nelze. Při prvním hodnocení navíc nedošlo ke ztotožnění pachových stop s osobou obžalovaného.

„Na místě činu se v kritické době mohl pohybovat i další mladý muž, násilného jednání vůči poškozené se mohla dopustit i jiná osoba, rozdílná od obžalovaného, a tudíž tu skutečně existuje reálná možnost, že se činu mohl dopustit někdo jiný než obžalovaný Lukáš Nečesaný,“ uzavírá rozsudek.

Gemmy ( 19. dubna 2018 08:13 )

Proč neprověří syna kadeřnice. Zrovna v ten osudný den, ji šel naproti do práce?

babisovakobliha007 ( 22. března 2018 22:42 )

Jděte na policii!

kartona ( 21. března 2018 11:48 )

Bude policie hledat jiného útočníka< Musí, protože rozsudkem kausa ještě neskončila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání