Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drsná vendeta na Slovensku: Další mafiánská vražda na „Divokém východě“

Drsná vendeta na Slovensku: Další mafiánská vražda na „Divokém východě“
Drsná vendeta na Slovensku: Další mafiánská vražda na „Divokém východě“  (Autor: Pluska.sk)
Autor: jh - 
18. března 2018
05:01

Byl slunečný den 26. srpna 2016 ve slovenském městě Nitra. Podnikatel Dalibor Palatický (45) právě vystupoval z auta, aby navštívil svůj pronajatý podnik penzion Amarella. Náhle ho zasáhly dvě rány ze samopalu. Zraněním na místě podlehl. Z případu, který se na první pohled mohl zdát jako loupežná vražda, se vyklubal příběh o křivdě, pomstě a „spravedlnosti ulice“.

Již o tři dny později byli zadrženi dva hlavní podezřelí. Oba se krátce poté přiznali. Muž, který si vraždu měl objednat, však nyní svou vinu popírá. Miroslav Ženčák (61) je nyní po půl roce ve vězení na svobodě, zatímco si vrah Štefan Rákoczy (57) odpykává šestnáctiletý trest. Ženčák se však za mříže může rychle vrátit, Rákoczy ho totiž již dříve udal za plánování vraždy, kterou poté sám provedl.

Důvodem měl být spor o výše zmiňovaný penzion Amarella, který má být údajně nevěstincem. Původní majitel Ženčák ho z důvodů osobních dluhů musel pronajmout a to právě Palatickému. Ačkoliv byl tento kontroverzní podnikatel v Nitře nechvalně proslulý svou údajně nelegální činností, pan Ženčák mu důvěřoval, neboť s ním v minulosti vedl bezproblémové styky. Palatický se však prý rozhodl starého a nemocného Ženčáka zneužít a podnájem mu neplatil. S penzionem Amarella si dělal, co chtěl a starý majitel spolu se svým zaměstnancem Rákoczym se začali bát o střechu nad hlavou.

„Už jsme se i hádali, a tak jsem se rozhodl, že smlouvu, která byla stále napsaná na mě, zruším. Nadělal dluhy, a když jsem už viděl, že mě okradl, šel jsem na policii. Nikdo s tím nic nedělal,“ vysvětlil Ženčák celý případ zpravodaji Pluska.sk. Říká se, že policajti Daliborovi moje trestní oznámení ukázali a slíbili mu beztrestnost, pokud udá ty, které potřebují dostat. I jeho zavřeli a  hned pustili, asi se dohodli. Rozumíte mi?“ V době vraždy byl Ženčák prý na chalupě a o Rákoczyho činu předem nevěděl. Tomu však protiřečí sám Rákoczy, kterého Ženčák údajně k otřesnému činu donutil nátlakem. Za vraždu podle svých slov ani nebyl placen, spáchal ji z loajality.

Ženčák je kromě účasti na vraždě obžalován také z nelegálního držení a obchodování se zbraněmi. Hrozí mu nejvyšší trest. U soudu mu nejspíš nepomůže ani fakt, že se při prvním zadržení k činu přiznal. „Obrali mě o dům, penzion. Proto jsem to udělal. Křivda,“ řekl tehdy soudci.

Video: Seznam slovenských mafiánů

Video  Seznam slovenských mafiánů  - Tivi.sk
Video se připravuje ...

dedeha ( 18. března 2018 23:49 )

Ty asi byvas v jaskyni, ked o tej zrucanine ktoru si Kuciak kupil a svojpomocne si jun opravoval hovoris ako o luxusnom dome. A keby tebe odpraskli decko asi by si povedal: "... no co, ved zivot ide dalej!". Vsak? Tak nechaj laskavo Kuciakovu matku na pokoji.

žanyn ( 18. března 2018 11:51 )

Vláda tam už de fakto není. Budou tam nové demonstrace a protesty? Tentokrát tam už zbejvá jenom Kiska. Bude se manifestovat???

Antonin Blaha ( 18. března 2018 11:20 )

 Pokud se strili dacani mezi sebou je vse ok😊

w.mojko ( 18. března 2018 11:18 )

čo to meleš, autor článku, za blbosti? staré vyrovnávanie účtov podvodníkov a vydieračov-nech sa navzájom polikvidujú...

sores ( 18. března 2018 10:46 )

brblal! přesně tak! Vůbec nás nezajímá co se děje v jiných státech když sami máme bor.del,dluhy,korupce,mafiány,zlodějny,podvody a hlavně špatné politiky a soudce s policajty!!!!! Nikomu a ničemu se nedá věřit v našem rozvojovém státě s žebráckými platy a důchody. Jen rychlo podvodný megaři se mají skvěle a policajti včetně soudců. Takže zaobírat se Českem a ne Ruskem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání