Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zlom v případu Radovana Krejčíře: Soud umožnil vydání do Česka!

Autor: rc, ČTK - 
17. března 2018
13:30

Daňové úniky, vydírání a dokonce vražda. Radovan Krejčíř je svými činy známý nejen v České republice, ale i ve světě. Krejčíř si v současné chvíli odpykává trest v Jihoafrické republice, kde byl odsouzen k 34 letům za mřížemi, ovšem zdá se, že po jedenácti letech vyjednávání by mohl být konečně vydán do své domoviny!

České úřady s Jihoafrickou republikou vyjednávaly o vydání Radovana Krejčíře do České republiky od roku 2007 a po jedenácti letech se zdá, že by k vydání opravdu mohlo dojít. V pátek soud v Kemptonu rozhodl, že byly splněny podmínky pro vydání vězně.

Krejčíř, který si v Jihoafrické republice odpykává trest za vydírání, daňové úniky, zastrašování a vraždu, se může proti rozhodnutí soudu ještě do čtrnácti dnů odvolat. „Radovan zvažuje své možnosti. V tuto chvíli nemohou být poskytnuty další komentáře, ale respektujeme rozhodnutí soudu,“ řekl advokát Krejčíře pro server IOL. Poslední slovo o vydání či nevydání Krejčíře, který si má v JAR odpykat 34 let, bude mít ministr spravedlnosti Michael Masutha. Ten má na rozhodnutí 180 dní.

„Na jednu stranu by se dalo argumentovat, že bude-li vydán, plátci daní ušetří velkou částku peněz. Na druhou stranu, jeho zločiny měly dopad na Jižní Afriku a tato země by mohla vyžadovat spravedlnost za tyto zločiny,“ dodal zdroj od soudu s tím, že přesuny a neustálý dohled nad Krejčířem stojí daňové poplatníky miliony.

České ministerstvo spravedlnosti ještě nemá informaci o možném vydání Radovana Krejčíře oficiálně potvrzenou; až rozhodnutí jihoafrického soudu obdrží oficiální cestou, zváží další postup, řekla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Krejčíř z České republiky uprchl v roce 2005, když se mu podařilo uniknout policii během domovní prohlídky jeho vily. V ČR byl Krejčíř v nepřítomnosti pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení.

V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Po případném vydání do Česka bude mít právo žádat, aby český soud jeho případy znovu projednal v jeho přítomnosti.

V JAR se Krejčíř snažil proces vydání zpomalit, v roce 2013 bylo řízení obnoveno u soudu v Kempton Parku. Krejčíř pak znovu proceduru pozastavil oznámením, že požádal o politický azyl; tuto žádost v roce 2016 stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat.

VIDEO: Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily: Kluci, co ho natočili, skončili v klepetech!

Video  Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily: Kluci, co ho natočili, skončili v klepetech!  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

lunatic ( 18. března 2018 03:31 )

Já tuhle informaci vítám ;jen ať blbci-daňoví poplatníci šetří,cela by neměla být standartní -připravte akvárium se žralokem,pan Krejčíř není tuctový český hňup

majojo ( 18. března 2018 00:23 )

Kajínek potřebuje kamaráda. Neposkytnout mu ho by bylo nehumánní.

oshona ( 17. března 2018 22:00 )

Jdi do ***e, nebo do Ruska

oshona ( 17. března 2018 21:58 )

; -D Vy rudý zmetci... máte dalšího abonenta na premiéra Další zloděj a lhář, to je pro vás to nejlepší

mord ( 17. března 2018 19:34 )

tobě zatím stačí jeden šmudlo a vzdělávej se nebo dopadneš jako on. Bývalá fýzlovská troska, která už jen zvrací bezvýznamně v bulváru

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání