Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Starosta obce, kde uhořely 3 děti se bojí o sbírku: Peníze shrábnou exekutoři?

Autor: dce, ČTK - 
15. března 2018
15:05

Nedozírná tragédie, která se stala v obci na Znojemsku, stále hýbe Českem. Policie dále pátrá po příčinách požáru, který zabil tři malé děti (†1, †4 a †9), místní se mezitím skládají na sbírku, která má rodině pomoci s finanční stránkou pohřbu ale i s opravami poničeného domu. Starosta se ovšem obává, aby peníze nesebrali exekutoři. Nikdo totiž neví, jak je to s dluhy a matka zemřelých dětí s obcí nekomunikuje.

Rodině postižené tragický požárem v obci na Znojemsku může od středy pomoci každý v republice - Oblastní charita Znojmo pro tento účel zřídila sbírkový účet. Už od pondělí ale pomoc přislíbili i další subjekty.

"Panu starostovi jsme pro tuto rodinu nabídli jak pomoc materiální, tedy oblečení, deky, boty, potraviny, tak i finanční pomoc z Tříkrálové sbírky. Jde o 25.000 korun, což považujeme za první pomoc na nejnutnější věci, které potřebují pro život," uvedl ředitel Oblastní charity Znojmo Evžen Adámek.

Přímo obec, kde k tragédii došlo, vyčlenila na nutné opravy vyhořelého domu 50 tisíc korun. "Pomoci chce i obec, jenže matka s námi nějak moc nekomunikuje. Telefon mi nebrala, ozvala se až po nějakém čase, poté, co jsem jí poslal SMS zprávu. Řekla, že dnes přijde na obec, ale nedorazila,“ řekl starosta deníku Právo. Podle něj rodina nevužila ani nabízené náhradní ubytování ve vedlejší obci. "Já nevím, kde teď bydlí,“ říká starosta. 

Sám místní starosta má ale o peníze obavy. "Je skutečně třeba, aby se s námi spojila. Je třeba znát, jak si na tom stojí, zda mají exekuci, jak se vykládalo. Pak by peníze z účtu hned spadly na úhradu dluhů a pomoc by byla k ničemu,“ dodal. 

U požáru hasiči v pondělí zasahovali přibližně od 4:00, plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách. Požár kompletně zničil jednu místnost, ve které byly děti. Kouř a sálavé teplo poškodily další místnosti včetně chodby. Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu byli při příjezdu hasičů venku. Hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu.

Příčinu požáru vyšetřovatelé zatím neurčili, může to trvat týdny až měsíce. Známa stále není známa ani výše škody, kterou požár napáchal.

Vícegenerační rodina měla domek pronajatý, pocházela odjinud. Rodina podle starosty v Oleksovicích žila asi dva roky. Šlo o ženu s dětmi, její matku s partnerem a babičku.

Video  V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...


kurioko ( 16. března 2018 21:39 )

Je to divne. Zaplatila bych pohreb deti a konec.

DiskuzeABC ( 15. března 2018 22:06 )

Nerozumím tomu, proč se tad tolik plive po matce?!? Když se oprostíme od všech pomluv, byla to matka, matka, která odnosila, porodila a vypiplala 3 děti, o které v mžiku přišla!!! A že chodila do práce? Není na tom nic špatného, naopak je vidět, že nebyla líná a nečekala jen na dávky a vydělávala peníze pro sebe a hlavně pro děti, aby je uživila. A že žili ve špatných podmínkách? Může za to jen ona?!? A kde byli/jsou otcové dětí? Proč ti nezajistili dětem lepší podmínky bydlení??? I otcové dětí mají podíl na smrti dětí! Co se musí ovšem přiznat je fakt, že pokud matka spala s dětmi v pokoji, proč pokoj opustila bez dětí, proč aspoň jedno nevzala sebou??? Jedno by přece určitě unesla... Proč dospělí stáli před barákem a pokojem, kde hořelo a byli tam děti? Proč aspoň nerozbili okno, aby šel do pokoje vzduch??? Proč sami nevynesli prababičku? Snad by ji dva dospělí unesli, ne?

auslak ( 15. března 2018 19:49 )

Ti dospělí se o sebe nemůžou postarat ?? Mají nějakou nemoc na rukou ?

krasomila ( 15. března 2018 17:55 )

Těm dětem už stejně nic nepomůže, tak na co sbírka? Aby se rodiče mohli ožrat?

flora ( 15. března 2018 17:21 )

No to možná to ještě pro majitele zasmrdí. Jestli pronajímal černotou,tak se teď FÚ na to podívá. A jestli neměl s mima smlouvu, tak má rodina teď fofr všechno antidatumovat a nemá čas na nějakého starostu.Na nějakých 50 tisíc kašlou, rekonstrukce domu vyjde navíc. A podle ŽL se majitel asi určitě vyzná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání