Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zatkli Itala, o kterém psal Kuciak: Zátah na Vadalu probíhal v utajení

Autor: ljš, ČTK - 
13. března 2018
16:20

Má něco společného s vraždou novináře Kuciaka?! Italský podnikatel Antonino Vadala skončil v úterý v poutech. Zátah na obchodníka, jehož jméno mladý novinář spojil s italskou mafií 'Ndrangheta, probíhal v naprostém utajení.

Italského podnikatele zatkli podle televize JOJna základě spolupráce Generální prokuratury Slovenské republiky a Eurojustu, který spolupracoval s italskými orgány. 

Zajištění Vadaly bylo součástí mezinárodní akce, při které bylo zadrženo dohromady 17 osob, kromě Vadaly všichni v Itálii včetně benátského regionu. Na jedenáct zadržených byla uvalena vazba.

K zadržení nedošlo přímo v souvislosti s Kuciakovou vraždou, ale na základě evropského zatykače, který vydal soud v Benátkách. „Evropským zatýkacím rozkazem žádá italský soud o vydání Antonina V. k trestnímu stíhání do Itálie pro drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodní působností,“ citoval portál noviny.sk vyjádření generální prokuratury.

O zatčení zřejmě Vadala neměl tušení. „Celý postup byl realizovaný v maximálním utajení z důvodu zabránění úniku informací a případného zmaření úkonu,“ uvedla Generální prokuratura.

Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, zadržela policie Vadalu ve východoslovenském městě Michalovce. Do Itálie by prý měl být vydán brzy. Čeká jej proces kvůli pašování kokainu do Evropy, o kterém Kuciak v souvislosti s Vadalou rovněž psal, poznamenaly Aktuality.sk.

O dalším Vadalově osudu bude nyní rozhodovat košický soud. Tamní prokurátor má 48 hodin na to, aby rozhodl, zda proti podnikateli podá návrh na vzetí do vazby. 

Benátský prokurátor Bruno Cherchi řekl, že Vadala byl vyšetřován kvůli příslušnosti ke skupině zaměřené na "mezinárodní obchod s drogami a praní špinavých peněz". Skupina využívala zdánlivě legálních kanálů pro dovoz drog z Jižní Ameriky a měla napojení na kalábrijskou 'ndranghetu, konkrétně na klan z města Africo. Vadala měl údajně na starosti logistiku a finance.

Vadala 6. března v rozhovoru se slovenským serverem Korzár odmítl napojení jak na italskou mafii, tak na slovenské politiky. Kuciak si ho prý spletl s někým se stejným jménem, ale byl zabit dříve, než mu to mohl Vadala osobně vysvětlit, napsala agentura Reuters.

Vadala podniká i v Česku

Zavražděný novinář Ján Kuciak se ve svém článku zabýval podnikatelskými vazbami  Vadaly na tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaně a na asistentku premiéra Roberta Fica Máriu Troškovou. Aktuality.sk, pro které pracoval, nedokončený článek zveřejnily po jeho smrti. 

Podle serveru dostalo Slovensko od italských úřadů informace o kontaktech mafie s Vadalou už v roce 2013. Podnikatel spojení s mafií popřel a také odmítl spekulace, že díky politickým kontaktům získal značnou sumu peněz ve formě dotací a z evropských fondů. Gašpar řekl, že policie zatím nenašla v archivu zmiňované dokumenty, které podle portálu dostala od italských úřadů před pěti lety.

Vadala podle obchodního rejstříku podniká také v Česku. Od loňského listopadu mu patří společnost Vadala Group CZ, která se do té doby jmenovala Redo Water. Firma sídlí na nejdražší české ulici Na Příkopě v Praze, podniká v byznysu s realitami a nemá téměř žádný majetek, napsala 28. února Mladá fronta Dnes.

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

VIDEO: Vadala byl zatčen už jednou, na počátku března

Video  Razie u Antonina Vadaly, o němž psal zavražděný novinář Kuciak (†27)  - TV JOJ
Video se připravuje ...

sestra ( 13. března 2018 14:05 )

 Bez dukazu ho budou muset pustit Snad neco najdou...

Emanz ( 13. března 2018 13:54 )

a večer Vadalu pustí. Snad už se poučili vypouštět zloděje na svobodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání