Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kuciakův šéf má velké výčitky: Mluvili jsme spolu o článku přes nechráněný telefon

Autor: dce - 
10. března 2018
05:00

Ján Kuciak bral svou práci velmi vážně, byl svědomitý a opatrný. Přestože se nebál a nemyslel si, že mu hrozí nebezpečí, používal ke komunikaci šifrovaná zařízení. Jeho nadřízený mu ovšem před smrtí volal z odkrytého telefonu a teď má výčitky.

Kuciak se pár dní před svou smrtí chystal na východě Slovenska shánět informace ke svému článku o korupci ve vládě a jejím propojení s italskou mafií. Zemřel dřív, než s tím ale začal. Vedoucí investigativního týmu portálu Aktuality.sk Marek Vagovič prozradil magazínu Ego! šokující detail, který by ovšem mohl na otřesnou vraždu vrhnout nové světlo.

„Naposled jsem ho viděl na schodech při odchodu z redakce. Byl vzrušený a trochu i nervózní. Když jsme se rozloučili, vzpomněl jsem si, že se k textu ještě potřebuji na něco zeptat. Normálně v těch citlivých věcech používáme šifrovanou komunikaci, ale v tu chvíli jsem mu volal přes odkrytý telefon. Dnes si říkám, jestli to nebyla chyba, jestli se tak někdo nedozvěděl, že se blíží finále,“ vyčítá si Vagovič.

O šifrované komunikaci s Kuciakem hovořila i česká novinářka Pavla Holcová, která s mladým Slovákem spolupracovala na posledním článku. Ona a ostatně i Vagovič a šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy jsou v současné době pod policejní ochranou.

„Veškerá naše komunikace – tím, že jsme každý byl v jiném státu – probíhala online, i když jsme se jednou za čas třeba viděli osobně. Ale on normálně používal PGP kryptování všech e-mailů, na mobilu jsme si psali nebo volali pouze přes signál, přes normální telefon jsme vůbec neprobírali nic citlivého. Vždy se řídil podle zásad bezpečnosti,“ řekla Holcová v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Kuciaka zastřelil neznámý pachatel kolem 22. února a podle slovenské policie to bylo s největší pravděpodobností kvůli jeho práci. Vrah zastřelil i jeho partnerku Martinu Kušnírovou.

Marianhossa ( 10. března 2018 12:43 )

Sousedé i matka zavražděné říkali,ze si nezamykali,několikrát je na to upozorňovali,takže divnej jsi ty.. jdi na slovenskou policii,čekají jen na tebe až jim poradis. Bez tebe to nevysetri!

Marianhossa ( 10. března 2018 12:39 )

Magore vypni ten počítač a jdi se projít. Celou vychazku travis na internetu. Zavolám do Bohnic ať to vypnou

Milann ( 10. března 2018 12:03 )

Týden před svatbou a pohřbili je samostatně.Kdo ví proč.

Tibi ( 10. března 2018 08:18 )

Nějak se to zamotává.Pár bydlí na malé vesnici kde se lidé vzájemně znají.Vidí si do oken.Ve vesnici jsou na více místech kamery.Je zvláštní,že si nikdo nikoho nevšiml.Od středy večera do neděle se po nich nikdo neshání.Nikomu není divné,že neberou telefon pár dní.V práci nikomu nechybí.Vrah se do domu dostal bez násilí,dvojice ho do domu musela pustit.Žena byla zavražděna u počítače on na schodech.Vrah se volně pohyboval po domě i když byl na návštěvě.Dům nebyl prohledáván,ani tam nic nechybělo.Jeho šéf zjistí po dlouhém čase,že udělal chybu a mohl jej někdo odposlouchat.Hlavně,že všichni svorně tvrdí,že ho zavraždila italská mafie.Jsem zvědav co se bude dít až se zjistí,že to bylo úplně jinak a že důvod vraždy nesouvisel vůbec z jeho prací.Zatím není vyšetření ukončeno ,ale vraha již každý dokonale zná nejen celé Slovensku.

mrd.vola ( 10. března 2018 08:08 )

jedině souhlas, navíc můžem být rádi že tehdá pan Klaus kop Mečiáka do varlat a rozpustil tím republiku, i teď bačovia čobolský rozhlašujou že stopa vede do čech a nejraději by to na nás svedli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání