Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko je pervitinovým rájem, potvrdil rozbor splašků. Víc ho užívají jen Němci

Autor: ana, ČTK - 
9. března 2018
07:02

Česká republika se ocitla na prvních místech vybraných evropský měst v testování množství pervitinu v kanalizačních vodách. Na třetím a čtvrtém místě se umístily České Budějovice a Brno. Touha po pervitinu Čechy neopouští.

Podle studie Evropské monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) se z šesti desítek zkoumaných evropských měst nejvíc zbytků této syntetické drogy na počet obyvatel nachází v kanalizaci Saské Kamenice (Chemnitz) a Erfurtu. Do první desítky se dostala i německá města Drážďany a Norimberk, která leží u českých hranic, ale například i Bratislava.

Smutné přední příčky

Vědci ve vzorcích z loňského roku hledali zbytky kokainu, amfetaminu, metamfetaminu, který je v Česku znám pod jménem pervitin, a drogy MDMA prodávané na černém trhu jako extáze. Všechny tyto čtyři drogy mají stimulační účinky, kromě kokainu jsou všechny syntetické.

Pervitin se objevuje stále častěji

Třetí a čtvrtou příčku na žebříčku vybraných měst, v jejichž odpadních vodách jsou zbytky pervitinu na počet obyvatel nejvyšší, obsadily České Budějovice a Brno. Na šesté příčce se umístila Bratislava, na jedenácté Piešťany. Dvě česká a dvě slovenská města za sebou tak nechala i evropské metropole, jako je Curych, Barcelona, Helsinky či Berlín.

Za nový trend, který lze pozorovat na základě aktuální studie, vědci označili fakt, že na rozdíl od předchozích let, kdy se zbytky pervitinu v odpadních vodách objevovaly převážně v Česku a na Slovensku, se tato syntetická droga nyní rozšířila i do Německa, na sever Evropy a dokonce i na Kypr. Obě sledovaná kyperská města skončila v první patnáctce.

Kokain v Brně nejede

Na čele žebříčku měst, jejichž splašky obsahovaly loni na počet obyvatel nejvíce kokainu, skončila Barcelona. Přední příčky v tomto případě obsadila především města na západě a jihu Evropy. Již zmiňované Brno a České Budějovice skončily až na posledních místech.

Video  Cizinec prodával superčisté drogy, hrozí mu deset let vězení.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Studie EMCDDA se zabývala také tím, v jakých dnech se drogy ve splašcích objevují nejčastěji. Zatímco například amfetamin se podle výsledků analýz užívá po celý týden zhruba stejně, v případě extáze – označované také za taneční drogu – lze sledovat výrazný nárůst koncentrace ve splašcích o víkendu.

pajato73 ( 9. března 2018 08:14 )

behem par hodinove prochazky po Barcelone jsem byla vic jak desetkrat oslovena, jestli chci koupit dorgy... hruza...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání