Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česká kolegyně zavražděného Kuciaka: Policie se ptala, jak byl Ján vysoký, ne na čem pracovali

Autor: ljš - 
8. března 2018
05:00

Kvůli jejich společnému článku možná přišel Ján Kuciak (†27) o život! Slovenská policie se ale české novinářky Pavly Holcové prý na jejich práci vůbec nezeptala, naopak se dotazovala na snadno dohledatelné informace. Z jejích otázek je tak česká novinářka velmi rozpačitá.

Holcová je zakladatelkou Českého centra pro investigativní žurnalistiku a s Kuciakem spolupracovala několik let. Posledních 18 měsíců se věnovali tématu působení italské mafie na Slovensku a jejího napojení na vládní stranu Smer.

Novinářka nechce spekulovat, zda právě toto téma bylo důvodem Kuciakovy vraždy, je si však jistá, že musela souviset s jeho prací. „Jsem přesvědčená o tom, že ta vražda nesouvisela s jeho osobním životem, protože on byl velmi jako beránek, nebyl konfliktní, byl tichý, spíš plachý, velmi spolehlivý a nedokážu si představit, že vlastně někdo v té osobní rovině by ho chtěl zavraždit,“ řekla v rozhovoru pro Radiožurnál.

Přestože motiv vraždy slovenského novináře není zatím jasný, dostala Holcová policejní ochranu. „Já se o své bezpečí v současné době neobávám, nicméně z práce slovenské policie jsem relativně rozpačitá. Požádali mě o nějaké vysvětlení tady k tomu případu, ale otázky, na které se ptali, byly z větší části nějaké, co si mohli dohledat z veřejných zdrojů. Vůbec se mě neptali na nějakou práci nebo právě na tuhle linku (italské mafie, pozn. red.) a pro mě to bylo trochu překvapení, že se ptali na věci, třeba jak vysoký byl Ján Kuciak a tak dále,“ překvapila Holcová.

Dvojnásobná vražda

Těla Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové byla nalezena v neděli 25. února. Zemřeli však pravděpodobně tři nebo čtyři dni před tím. Zatím neznámý pachatel je popravil každého jednou kulkou, Ján dostal ránu do hrudníku, Martina do hlavy. 

Video  Matka zastřelené Martiny zpochybňuje vyšetřování. Podle rodiny nesedí datum vraždy.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Video  Kiska chce novou vládu, nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem.  - tv Joj
Video se připravuje ...

cyrilko ( 8. března 2018 12:27 )

Politická vražda.

flora ( 8. března 2018 11:32 )

Dva zcela neznámí jsou zabiti, vlastně se neví kdy a proč . Ale hned vzápětí jsou všude fotky, trička, placky, dmenonstrace. Není vám to divný? Přeci tohle chce nějaký čas a finance na organizaci a přípravu. Hlavně by už někdo měl tedy napsat co tak trestuhodně konkrétního ten chlapec objevil a kde to publikoval.Zatím je to jen pořád povšechné mlžení. Přeci ho někdo musel platit, z něčeho snad žil?

auslak ( 8. března 2018 10:10 )

anisamri:Ty když se díváš do zrcadla na sebe vždy se musíš pochválit. Tolik krásy v jednom těle se asi už nikde nenajde.

adeso ( 8. března 2018 09:37 )

aspoň by poučovala vězně

adeso ( 8. března 2018 09:32 )

"inteligentní a seriozní" se vykecává do bulváru.. Ty vole to je úroveň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání