Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vražda Kuciaka: Záhadný policista na místě činu! Odposlouchávali novináře?

Autor: lm - 
5. března 2018
19:24

Slovenská média řeší další otazník v případu chladnokrevné vraždy novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny (†27). Na záběrech z místa činu jen několik hodin po nálezu zastřeleného páru se objevil šéf protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer. Do jeho působnosti ale vraždy nepatří. Co tedy vysoce postavený policista na místě činu dělal?

Krajmera na záběrech TV JOJ z místa činu odhalil slovenský týdeník Trend. "Šéf protikorupční jednotky NAKA je nepřímo propojen na oligarchu Norberta Bödöra, o čemž v minulosti psaly Aktuality.sk. A byl to právě zavražděný novinář Ján Kuciak, který monitoroval byznys Bödörovců," uvedl týdeník. Konkrétně pak Kuciak odhalil, že Krajmerova manželka pracuje ve firmě tohoto vlivného podnikatele spojovaného s Ficovou stranou Smer-SD.

Co tedy dělal protikorupční šéf na místě činu jen několik hodin po nálezu těl? Podle slovenského ministra vnitra sledoval italskou stopu, konkrétně pak vyšetřoval zločinnou organizaci 'Ndrangheta. Jenže jak upozornila novinářka Zuzana Petková z Trendu, v daném čase se ještě netušilo, že Kuciak psal o italském podnikateli Antoninu Vadalovi. "Krajmer a jeho tým na tuto italskou skupinu v listopadu podali návrh na podání obžaloby v pěti skutcích korupce. Patří mezi lídry NAKA a je šéfem týmu, kteří na těchto lidech pracují," obhajoval jeho přítomnost ministr vnitra Kaliňák, až se před kamerou serveru Aktuality.sk pořádně zpotil.

"Začal se potit, protože buď prozradil to, že Krajmer zná pachatele, a šel zametat stopy, nebo to, že Krajmer odposlouchává Kuciaka jako šéf NAKA," uvedl lídr politické strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič. "Tento pán byl na místě činu o deváté ráno v pondělí, kdy Slovensko netušilo o italské stopě nebo o tom, že Ján Kuciak psal o italské stopě. Kaliňák řekl, že důvod byl, že řešil Italy. A jelikož máme nejlepšího ministra vnitra podle premiéra, tak z toho předpokládejme, že ministr vnitra lhát nemůže. Když tam byl kvůli Italům, tak tam byl kvůli Italům. A to neměl šanci vědět jinak než tak, že odposlouchával," vysvětlil Matovič.

Na otázku televize JOJ, zda mohlo jít o nelegální odposlouchávání ze strany NAKA, odpověděl Matovič takto: "To už musí zodpovědět NAKA nebo pan Krajmer. Může to být i legální odposlech, ale byl by to do nebe volající hřích, kdybychom se to dozvěděli po deseti dnech. A lidé, o kterých Kuciak psal, by ho odposlouchávali. Jsou to dvě roviny problému," dodal Matovič, podle kterého je problémem celého vyšetřování i osoba na postu policejního prezidenta. Tibora Gašpara měl totiž do této funkce dosadit právě zmiňovaný podnikatel Miroslav Bödör, který je údajně Gašparův švagr.

Policejní prezídium ale veškerou kritiku odmítá. "Ředitel Národní protikorupční jednotky (NPKJ) NAKA PPZ byl na místě události přibližně 10 hodin od oznámení s cílem zjišťovat, zda při návštěvě místa činu nebyly zjištěny informace, které mohou mít souvislost s činností, resp. s případy, které vyšetřuje NPKJ NAKA PPZ. Ředitel NPKJ NAKA PPZ vůbec nebyl na místě činu (v domě) a odmítáme opět zavádějící tvrzení o účelovosti jeho přítomnosti z jiného než služebního důvodu," stojí v oficiálním prohlášení.

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Gemmy ( 6. března 2018 17:32 )

Ten pán na fotce v červeném kruhu? O čem přemýšlí?!.... Pachatel se většinou vrací na místo činu.Že byli zastřeleni každý jednou ranou, to svědčí o profesionálovi. Ale pachatel konal na něčí popud,a to už se řady rozšiřují..A tak věřím, že se nic nevyšetří. Jen se to nějak zaonačí...

kapturek ( 6. března 2018 06:29 )

ono je to vsude stejne, policajti vi kdo obchoduje s drogama, kdo je mafian a co na nej maji, kdo kde ve velkem krade ale vzycky to vsechno zacnou resit az se stane nejaky velky pruser, do te doby jim je to jedno a jen "sleduji", ze se pritom sledovani nakrade dalsi desitky milionu to uz je fuk

kukukuuu ( 6. března 2018 05:12 )

Ještě zhodnoť, jaké měli počasí na pohřbu.

pulsar ( 5. března 2018 23:41 )

Najvacsia spi na je Fico a zlodejsky SMER a tam treba hladat. Fico uz straca aj posledne kusky sudnosti, trepe ako zmyslovzbaveny, zrely na psychiatriu. Soros urcite moze aj za jeho primitivizmus.

noacojezase ( 5. března 2018 23:15 )

No, ještě řekni Marcello Fabiani a já se picnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání