Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lyžař (†46) v Krkonoších narazil do sloupu, zraněním na místě podlehl

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
4. března 2018
15:49

Na sjezdovce Portášky ve Velké Úpě, která je městskou částí Pece pod Sněžkou, dnes dopoledne zemřel šestačtyřicetiletý lyžař. Mluvčí SkiResortu Černá hora-Pec pod Sněžkou Zina Plchová ČTK řekla, že lyžař spadl ještě před nárazem do sloupu lanovky. Případ si převzala policie, která vyšetřuje okolnosti neštěstí. Cizí zavinění kriminalisté vyloučili.

"Podle očitého svědka došlo k pádu na sjezdovce, lyžař zhruba 20 metrů doklouzal po sněhové pokrývce ke sloupu a narazil do něj. Sloup lanovky byl vybaven ochrannou matrací. Je nám velmi líto, že k této situaci došlo," řekla ČTK Plchová.

Na místě zasahovali zdravotní záchranáři i horská služba. "Muž ročník 1972 z dosud nejasných příčin upadl na sjezdovce a ve vysoké rychlosti trefil sloup. Bylo nám to oznámeno okolo 10:00. Naši operátoři od počátku zahájili telefonickou resuscitaci, na místo vyslali posádku z Trutnova, zároveň vrtulník. Bohužel muž zraněním na místě podlehl," řekl ČTK mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák. Záchranka vyslala na místo i zdravotnického interventa, který pomohl na místě pozůstalým. "Pokud jde o přilbu, tak tu na hlavě měl," dodal Novák.

Zasahující člen Horské služby Krkonoše Tomáš Novák uvedl, že při příjezdu bylo už z dálky patrné, že skupinka kolem jedoucích lyžařů provádí nepřímou srdeční masáž postiženého. Horští záchranáři u něho zjistili náhlou zástavu oběhu a zahájili resuscitaci s použitím takzvaného laického defibrilátoru. "Nasadili jsme pacientovi defibrilační elektrody, zajistili dýchací cesty a podali dýchací plyn. Během toho k nám dojela naše terénní čtyřkolka, která k nehodě dopravila posádku sanitky Rychlé zdravotnické pomoci z Trutnova," uvedl Tomáš Novák. Podle něho i přes hodinovou resuscitaci lyžaře nedošlo k obnovení jeho srdeční činnosti. Na místě neštěstí byla podle TV Nova i rodina zemřelého muže - manželka a děti.

"Nemůžeme se v tomto případě vyjadřovat ani k tomu, jak k nehodě došlo, ani ke konečné diagnóze. Nicméně chci touto cestou poděkovat všem, kteří ihned po pádu muže poskytli první pomoc, i těm, kteří u nás během zásahu zastavovali s nabídkou pomoci," sdělil náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Příčiny i okolnosti nehody šetří policie. "Na místě jsme cizí zavinění nezjistili. Další stopy přinese svědectví, další prověřování a nařízená pitva. Vyšetřovatel se také samozřejmě zabývá mechanikou úrazu. Případ zatím dál nebudeme komentovat," řekla ČTK mluvčí policie Alena Kacálková.

V celých Krkonoších, které zasahují i do sousedního Libereckého kraje, jde podle horské služby v letošní zimní sezoně o první úmrtí přímo na sjezdovce. Horští záchranáři v Krkonoších zasahovali od začátku prosince u sedmi úmrtí většinou v horských objektech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání