Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslední telefonát před popravou: Rodiny zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky promluvily

Autor: ana, pluska.sk - 
27. února 2018
12:00

Hlas své sestry slyšeli naposledy ve středu. Bratři Adam (17) a Lukáš (30) se slzami v očích promluvili o smrti Martiny K. (†27), která byla nalezena zavražděná i se svým snoubencem, slovenským investigativním novinářem Jánem Kuciakem (†27). Rodina vrahovi vzkazuje: „Doufám, že tě najdou a popraví!“

Slovenskému deníku Pluska.sk se podařilo zkontaktovat bratry zavražděné. Jediné, co si přejí, je, aby policie dopadla pachatele tohoto ohavného činu, vraha jejich milované sestry a jejího snoubence. Martina K. (†27) pocházela z malé obce Gregoroviec u Prešova. Otec jí zemřel, když jí bylo teprve 15 let.

Vášnivá archeoložka

Její největší láskou, prací a koníčkem v jednom byla archeologie. Pracovala na výzkumech po celé republice. „Pracovala na východě Slovenska. Přes týden bydlela s námi a na víkendy a každou volnou chvíli se vracela k Jánovi do jejich společného domu,“ řekl zdrcený starší bratr Lukáš. Příští týden se měli postupně pustit do obýváku. „Jezdili jsme jim pomáhat s přestavbou. Zrovna jsme dokončili novou koupelnu,“ řekl smutně Adam.

V létě po svatbě pár plánoval shodit střechu jejich domu ve Velké Mače a přistavit nadstavbu. V domě, který koupili po smrti původní majitelky, plánovali založit rodinu. Podle sousedů to byl milý pár, oba se stále jen usmívali, byli veselí a slušní. Ani oni se ze šoku nedokážou vzpamatovat.

Janko a Martina se poznali na univerzitě v Nitře. Po pěti letech společného života se rozhodli pro svatbu. Ta byla naplánovaná na 5. května.

Poslední telefonát před smrtí

Během posledního telefonátu se sestrou řešili etikety na lahve od vína. „Víno chtěli rozdávat na své svatbě jako poděkování hostům. Hledali jsme někoho, kdo je vyrobí,“ dokončil Adam. Svatba měla proběhnout v Kostele Královského pokoje v Prešově. Oba svatebčané se na ni připravovali od zimy.

„Ještě před tím jsme si volali, že mají pokažené auto, nešlo jim nastartovat. Tak jsme jim poradili, že mají vytáhnout a nabít baterku z auta. Když jsme jim volali den potom, již nám nezvedli telefon. Brali jsme to tak, že se jim podařilo nastartovat a nyní mají hodně práce,“ řekli bratři.

Ve středu odpoledne si s dcerou volala i matka Zlatica. Zavolat si měly ještě večer. To už však dcera na telefon nereagovala. Po třech dnech se se Zlaticí spojila i Jánova matka, že jí ani jeden nebere telefon. Spád události nabral na obrátkách. Na místo zavolali policii, která potvrdila jejich největší obavy. Našli je mrtvé.

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Video  Kolegové o zavražděném novináři Janu Kuciakovi: Slušný kluk, který se nebál  - TV Joj, Blesk TV
Video se připravuje ...

Rodina chce spravedlnost

Na svých sociálních sítích oba bratři zmínili, že doufají v dopadení vraha a jeho nejpřísnější potrestání. „Doufáme v trest smrti. Nechápeme, jak někdo může přijít k někomu domů a tam ho chladnokrevně popravit. Ján říkal, že poslední, kdo mu vyhrožoval, byl podnikatel Marián Kočner,“ dokončili v slzách bratři.

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

jebulin ( 29. března 2018 18:08 )

Rád bych slyšel názor našeho nelepšího investigatívního novináře Janka Kroupy

dfghjk ( 27. února 2018 16:25 )

Rýpat do vosího hnízda je adrenalin a Ján to nepochybně věděl. Ale nedbal...

doktormediciny ( 27. února 2018 15:58 )

To prosim mluvite z hlediska Ceske rep. nebo Sklovenbska

mrdkazkrtka ( 27. února 2018 15:53 )

Nyní mají přechytré osobnost, jež ctí novinářská etika (etiketa též lze použít) obrovskou příležitost vypátrat vrahy..tak dotoho ! dotoho! blesku, metelesku plesku..vy to zvládnete, vy se nebojíte, vy na to máte, vy hypotéky neplatíte!!! |Hlavně, ať mi automat vytečkuje slovo ***, ***, mrdkazkartka )))))))))))))

dinqous ( 27. února 2018 15:42 )

D ĚKAN

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání