Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž, který v Británii ubodal Čecha Marka: Dostane se na svobodu?

Adam Gallagher zavraždil před 12 lety Čecha. Nyní je souzen za vandalismus.
Adam Gallagher zavraždil před 12 lety Čecha. Nyní je souzen za vandalismus.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
25. února 2018
11:58

Jeden z nejznámějších skotských vězňů Adam Gallagher, který si odpykává doživotní trest za vraždu českého sběrače ovoce v roce 2005, se možná dočká přezkoumání svého případu. Podle Gallagherových právníků se totiž k činu přiznal někdo jiný, napsal britský deník The Sunday Times.

Gallagherovi bylo pouze 18 let, když mu soud v roce 2006 uložil doživotní vězení za vraždu jednadvacetiletého českého občana. Ten přišel o život krátce poté, co přijel do Skotska pracovat na farmě jako sběrač plodin. Gallagher byl od té doby odsouzen za devět jiných trestných činů, kterých se dopustil už ve vězení, včetně napadení, vandalismu a žhářství. V roce 2016 se například svlékl do trenek a polil dětským olejem, aby "klouzal" a aby ho dozorci nemohli chytit a převézt do jiného vězení.

Gallagherovi právníci se nyní obrátili na skotskou komisi, která se zabývá přezkoumáváním kriminálních případů. Tvrdí, že v lednu 2016 se k činu přiznal nejmenovaný jedinec. Své přiznání ale později odvolal a loni v září úřady rozhodly, že věcí se není třeba dále zabývat. Komise má o případném obnovení kauzy rozhodnout příští měsíc.

List The Sunday Times nicméně připomíná, že Gallagher se k zabití Čecha ranou nožem do srdce přiznal, tvrdil ale, že se tak stalo v sebeobraně.

Gallagher musí podle verdiktu z roku 2006 strávit za mřížemi nejméně 15 let; o milost může požádat nejdříve v roce 2021.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání