Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Krvavá bilance na kolejích. Loni vlaky srazily 237 lidí, většinou šlo o sebevraždy

Autor: CTK, ivm - 
22. února 2018
16:40

Na železnici v Česku loni zemřelo 237 lidí, což je o jednoho méně než v roce 2016. Stejně jako v předchozích letech většina těch, kteří zahynuli po srážce s vlakem, byli sebevrazi. Loni tak svůj život úmyslně ukončilo 203 lidí. ČTK to ve středu sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař. V porovnání s rokem 2016 mírně klesla i výše škody způsobená při železničních nehodách, a to o čtyři miliony korun na 179 milionů korun.

O téměř sedm procent ale meziročně přibylo mimořádných událostí na železnici, za loňský rok jich SŽDC eviduje 1012. Na přejezdech se stalo 160 nehod, přičemž nejvíce jich bylo na úrovňových křížení trati a silnice se světelnou signalizací. Celkově si střety vlaku s autem nebo chodcem na železničních přejezdech loni vyžádaly 34 obětí, to je podle Tesaře o deset méně než předloni. „Ze statistik ale vyplývá, že hned 14 usmrcených jednalo ve zjevně sebevražedném úmyslu,“ doplnil mluvčí.

Přibylo chyb strojvůdců, kdy vlak nezastavil před návěstidly zakazujícími jízdu

Stejně jako v předchozích letech pak přibylo případů, kdy vlak nezastavil před návěstidly zakazujícími jízdu. SŽDC loni zaznamenala 126 takových událostí, což bylo podle ní pětileté maximum. „Až na čtyři výjimky šlo vždy o pochybení zaměstnanců dopravců a nejčastějším důvodem bylo nedobrzdění vozidla a nerespektování návěstí při posunu,“ uvedl Tesař.

Jako nejvážnější loňskou nehodou uvedl červnovou událost na přerovském nádraží, kde vlak projel návěstidlo a při brzdění narazil do zarážedla kusé koleje. Vedle hmotné škody 30 milionů korun si nehoda vyžádala zranění tří drážních zaměstnanců ve vlaku a dalších 16 cestujících.

Pomyslnou druhou příčku obsadilo podle Tesaře prosincové vykolejení nákladního vozu mezi stanicemi Libčice nad Vltavou a Kralupy nad Vltavou. Škoda při tom přesáhla deset milionů korun.

Video  „Dneska to všechno skončí,“ vzkázala děvčata a vyšla vstříc vlaku  - Karel Kopáč, Aktu.cz, Matěj Šrám, Dagmar Čechová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání