Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dominika (3) bojuje o život. Může za to zákeřný virus

Autor: shp - 
22. února 2018
11:09

Neskutečná panika! Přesně ta nastala minulý týden, když učitelky z mateřské školky ve slovenském Prašníku zjistily, že pouze tříleté děvčátko má vysoké horečky a nevypadá to s ním dobře. Věc se zdramatizovala po pár hodinách, když se přišlo na to, že mají lékaři podezření na prasečí chřipku. 

Záchranáři děvčátko nejdříve převezli do nemocnice v Piešťanech, kde mu lékaři diagnostikovali podezření na prasečí chřipku A/H1. Poté ji na chvíli převezli do Národního ústavu dětských chorob v Bratislavě, kde testy virus potvrdily. „Naštěstí jde o úplně běžný druh chřipky, takže nejde o nic vážného,“ konstatovala pro web Pluska.sk ředitelka školky Zuzana Šmachová.

Stav holčičky je ale přesto vážný a stále je v péči bratislavských lékařů. „Děťátko je v péči lékařů Národního ústavu dětských chorob. Respektujeme přání rodiny a nebudeme poskytovat informace o jeho zdravotním stavu,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Kamenická. V dědině je i přes tuto událost pokoj a lidé žádné panice nepropadli. Školka, do které Dominika chodí, je v současnosti zavřená a probíhá v ní dezinfekce.

Tu jejím zaměstnancům nařídili hygienici. „Dělá se při ní kompletní dezinfekce, a to i hraček. K tomu se převlékají peřinky, jenže školka je zavřená kvůli chřipce, která postihla víc jak polovinu dětí. Celou situaci jsem konzultovala i s pediatry a nic závažného se nepotvrdilo. Je to jednoduchý běžný virus, který mezi dětmi koluje,“ dodala ředitelka. Všude ji totiž ubezpečili, že nejde o nic vážného.

Rodina děvčete o chřipce mluvit nechce. Do řeči nebylo ani starostovi obce. „Nechci se k ničemu vyjadřovat,“ reagoval podrážděně Emil Škodáček. Na úřadu však redaktorům webu prozradili, že zatím nikdo netuší, co bylo zdrojem nákazy. Na Slovensku jde již o čtvrtý případ výskytu prasečí chřipky za poslední dobu.

VIDEO: Reportáž o unesené Slovence Mije

Video  Reportáž TV Joj o unesené Mije.  - TV Joj
Video se připravuje ...

majojo ( 22. února 2018 12:57 )

Holčičce samozřejmě přeji brzké uzdravení, ale proč jste to, bulváři, zařadili do krimi? On je ten virus zákeřný recidivista?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání