Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt Petra (†35) v Tatrách odhalila špinavý byznys: Zákony jsou na průvodce krátké

Autor: shp - 
20. února 2018
11:50

Adrenalinové sporty jsou vyhledávanou aktivitou. Mohou však skončit tragicky a fatálně. Jejich poslední obětí se stal v neděli ve Vysokých Tatrách Polák Petr (†35), kterého zavalila lavina. Jeho kolegyně Eva (30) skončila s těžkými zraněními v nemocnici. Horští záchranáři a průvodci varují před pokoutnými kurzy, na které se lidé nechají zlákat kvůli lacinosti. Neposkytují je ale často zkušení horští průvodci, ale osoby, které by samy potřebovaly proškolit.

Nejvíce kompetentní jsou horští průvodci sdružení v mezinárodní organizaci UIAGM „Na výkon činnosti se připravují víc než dva roky po složení náročných zkoušek a mají oprávnění vodit i v horách po celém světě, vykonávat kurzy lezení a skialpinismu. Počet lidí pro provedení, nebo v kurzu je vždy limitovaný jejich bezpečností,“ řekl Novému Času šéf asociace Marek Trávniček.

Horolezce zase sdružuje spolek JAMES, který nabízí kurzy pro veřejnost i kvalifikačně pro instruktory. „Učíme lezení na umělých stěnách, skalách, na ledě, horolezectví i skialpinismus,“ říká Vladimír Paulík z JAMESu. Kromě profesionálních průvodců a instruktorů se však podle ředitele HZS Jozefa Janigy v poslední dobře roztrhl pytel s těmi bez oprávnění.

Registrujeme to i na sociálních sítích i v terénu. Jsme však bezmocní, neboť naše legislativa je dost děravá,“ vysvětluje s tím, že problémoví jsou zejména Poláci. Existuje proto podezření, že kurz ledolezectví mohla absolvovat i skupina Poláků, kterou zavalila v neděli lavina ve Velké Studené dolině. Ti podle zjištění horských záchranářů neměli ani lavinové vybavení.

Paradoxem je, že legální průvodce může kontrolovat ministerstvo či živnostenský úřad, ale nelegální nekontroluje nikdo a při úrazu či jiném problému se tváří, že jsou parta na výletu,“ postěžoval si Trávniček. Jak má tedy obyčejný turista odhalit nevyškolené podvodníky?

Naše průvodce poznáte podle loga a odznaku UIAGM. Instruktoři Slovenského horolezeckého spolku jsou sdružení v Horoškole JAMESu a i jejich kurzy si najdete na našich stránkách. I u jiných škol byste měli najít alespoň certifikát ministerstva školství. Vyhnout byste se měli lákavým, ale pochybným nabídkám, a když už si je vyberete, ptejte se, kdo je garantem kurzu a jaké má oprávnění ho dělat,“ dodal.

VIDEO: Češi zemřeli v Rakousku pod lavinou

moiaza ( 20. února 2018 20:12 )

honza54 - promluvil zkušený a všeznalý mudrc.

sores ( 20. února 2018 14:15 )

Ne jen na průvodce jsou zákony v Česku krátké!!!Stojí všechny za h.o.v.n.o!Jsme bezprávní stát,boháči se vyplatí z basy jako Janoušek,Rátth,psycholog Wais, Nečasová a spousty dalších vlivných. Hnus co se v Česku děje,každý vlivný je zkorumpovaný

dietr ( 20. února 2018 13:14 )

Miluji Poláky, jejich organizované zájezdy s vlastními průvodci mě fascinují. Připomínají mi školní výlety. Všude byli a všemu rozumí.Hlavně si z nich nedělejte srandu. Jednou jsem přesvědčoval věhlasného polského řezbáře v Ostravě že socha, kterou tam vystavoval, je Krakonoš. Chudák to málem odnesl infarkem.

yarda ( 20. února 2018 12:52 )

...Adrenalinové sporty jsou vyhledávanou aktivitou... Adrenalínové jsou IMHO proto, že při nich jde o kejhák. A že tu a tam o kejhák někdo přijde. Jak prosté, milý Watsone. https://www.youtube.com/watch?v=pN_YAJdfdHg

Greta ( 20. února 2018 12:04 )

Nikomu nic zlého nepřeji ale kdyby seděli na pr de li , tak se radují ze života. V horách je velké nebezpečí když tak na sjezdovky. Lezení vuůbec odsuzují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání