Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policista v civilu si dělal z lidí boxovací pytel. Podle GIBS je to v pořádku

Autor: ana - 
20. února 2018
12:12

Loňská prvomájová demonstrace v Brně má svého boxera. Stal se jím policista v civilu, jehož jméno Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) poctivě tají. V jedné potyčce se pustil do pěstní bitky s pořadateli. Podle GIBS to je v pořádku. Potrestán nebude.

Pykat za bitku měl původně jeden z pořadatelů, jenže soud ho osvobodil a pozastavil se nad jednáním policisty. GIBS ale nenašla žádný důvod k policistovu potrestání. Státní zastupitelství chtělo původně potrestat pořadatele, jehož vinilo z útoku na policistu v civilu, který hned po akci popsal, jak byl napaden. Jenže videa z akce ukázaly trošku jiný obrázek.

Kolegové zpacifikovali kolegu

Na videích, která se u soudu promítala, jde vidět, jak policista boxer bojuje s několika pořadateli. Uklidnit ho museli až další policisté, které zavolali lidé. Policista údajně věděl, jakou silou a razancí a kam vypouští své pěsti. Jeho agrese prý nebyla úměrná. Napadeno bylo pět lidí a to i včetně zasahujícího policisty.

Když se osvobozený pořadatel domáhal satisfakce a chtěl po GIBS, aby jednání policisty prověřila, vyšetřovatelé inspekce došli k závěru, že policista nespáchal žádný trestný čin.

Chumel lidí

Podle GIBS byla celá situace nepřehledná, a tudíž je těžké přesně určit, jak moc je policista vinen či nevinen.

 „S ohledem k tomu, že soud v odůvodnění svého rozhodnutí konstatuje pouze profesní a lidské selhání policisty a jeho následnou tendenční a účelovou výpověď, byla věc postoupena k dalšímu opatření k rukám ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje,“ rozhodla nakonec GIBS v dokumentu, který na svém webu zveřejnil právní aktivista Tomáš Pecina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání