Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž nakazil při nechráněném sexu tři ženy žloutenkou: Dostal šest let

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
13. února 2018
14:52

Muž, který podle obžaloby v Liberci nakazil žloutenkou tři ženy při nechráněném sexu, půjde do vězení na šest let. Trest mu dnes o rok zvýšil odvolací Vrchní soud v Praze, jehož rozhodnutí je pravomocné. Muž tvrdí, že nebyl důkladně informován o rizicích své nemoci. Hrozil mu až dvanáctiletý trest.

U první ženy, kterou obžalovaný nakazil v roce 2012, muže ústecký krajský soud původně potrestal pouze za šíření nakažlivé lidské nemoci. Odvolací senát dnes k popisu skutku přidal ublížení na zdraví. U dalších dvou byl obžalovaný stejně jako u krajského soudu potrestán za oba trestné činy.

Muž své tehdejší partnerky nakazil žloutenkou typu B v letech 2012 až 2015. Podle obžaloby o své nemoci věděl od roku 2008, své partnerky na to neupozornil. Obžalovaný se hájí tím, že nikoho nakazit nechtěl, podle svých slov nebyl lékařem dostatečně informován o možných rizicích přenosu.

Proti rozsudku ústeckého krajského soudu, který dnes odvolací senát potvrdil, se odvolala státní zástupkyně i obžalovaný. Žalobkyně nesouhlasila s tím, že v případě první nakažené ženy soud čin kvalifikoval pouze jako šíření nakažlivé nemoci a žádala, aby byl i v této části uznán vinným z těžkého ublížení na zdraví a zároveň mu byl uložen vyšší trest. Tomu soud v úterý vyhověl.

 

Podle obhájce obžalovaného žil muž dlouhodobě v přesvědčení, že svým chováním nemůže způsobit žádnou újmu, k čemuž ho prý vedli i jeho lékaři. Upozornil, že podle něj trpí zvláštním typem nemoci, kdy má v těle jen malé množství viru.

„Obžalovaný byl poučen, čemu se má vyvarovat. Je průměrně inteligentní, musel vědět, jakou chorobou trpí,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. Nesouhlasil ani s tím, že měl obžalovaný v těle malé množství viru, podle lékařských zpráv byl naopak velmi nakažlivý. „Odvolání obžalovaného se nemohlo setkat s úspěchem, proto bylo jako nedůvodné zamítnuto,“ dodal soudce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání