Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Masakr ve firmě v Horusicích: Žalobkyně žádá pro lupiče výjimečné tresty!

Autor: ČTK ljš - 
8. února 2018
11:16

Státní zástupkyně navrhla u táborského soudu výjimečný trest ve výši 20 až 30 let pro dva Ukrajince obžalované z přepadení rodinné firmy v Horusicích. Společnost na Táborsku podle obžaloby přepadlo v září 2015 pět útočníků. Majitele firmy a zaměstnance surově bili. Zranili tak osm lidí, dva z nich na následky útoku v nemocnici zemřeli. Obžaloba pro dva Ukrajince, které policie loni zadržela, žádá trest odnětí svobody v horní polovině navrhované sazby.

„Jednali úmyslně, mohli si vybrat jinou dobu přepadení, kdy se třeba ve firmě nepracovalo. Předem se domluvili na přepadení a patřičně se na něj připravili. Domnívám se, že v daném případě jsou v případě obou obžalovaných splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu,“ řekla před soudem státní zástupkyně Libuše Pospíšilová. Dodala, že obžalovaní se formou spolupachatelství mimo jiné ještě dopustili vraždy ve stadiu pokusu, ublížení na zdraví nebo porušení domovní svobody.

Pět útočníků, kteří pocházejí z Ukrajiny, při přepadení ukradlo hotovost v hodnotě více než 300.000 korun. Právě peníze byly patrně hlavním motivem činu. Z vyšetřování vyplývá, že útočníci očekávali, že ve firmě bude výrazně vyšší obnos.

Dva Ukrajince zadržela policie loni na jaře v Brně. Zbylé tři se zatím nepodařilo vypátrat a patrně se skrývají na Ukrajině. Kriminalisté na ně vydali evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz.

Na následky zranění při přepadení zemřeli majitel firmy, která se zabývá opravami historických motocyklů, a jeho švagr. Další oběti útoku dodnes většinou trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Mají úzkostné poruchy a obavy o svůj život, tento stav lze u řady z nich považovat za chronický.

havran2 ( 8. února 2018 13:18 )

Po 89 roku je Česko ráj zločinců ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání