Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Masakr v Horusicích: Útočníci s násilím počítali, uvedl psycholog

Autor: ČTK ljš - 
6. února 2018
12:28

Ukradli 300 tisíc a dvěma lidem vzali život! Útočníci při přípravě přepadení rodinné firmy v Horusicích na Táborsku podle znalce počítali s tím, že použijí násilí. Podle něj však útočníci neplánovali, že jejich jednání bude mít tragické následky. Podle obžaloby firmu přepadlo pět Ukrajinců, před soudem stojí jen dva, zbývající tři se policistům nepovedlo vypátrat.

„Počítali s tím, že ve firmě v době přepadení bude méně osob, což také mohlo souviset s intenzitou použitého násilí,“ uvedl v úterý soudní znalec z oboru psychiatrie Jan Tuček. Pět Ukrajinců podle obžaloby zaútočilo na firmu v podvečerních hodinách. Surově bili majitele i některé zaměstnance. „Schopnost rozpoznat nebezpečnost jednání je u obou zachovalá,“ řekl Tuček směrem k obžalovaným.

Před táborským soudem stojí Ukrajinci Róbert Simon a Ivan Ivanovskyj, kteří se podle obžaloby na útoku podíleli. Za dvojnásobnou vraždu jim hrozí až doživotní vězení. Oba přiznávají, že v Horusicích byli, ale chtěli prý jen ukrást peníze. Při výpovědi uvedli, že se na útoku na poškozených nepodíleli a viní z něj zbylé tři cizince.

Podle znalců je v případě Ivanovského eventuální resocializace ztížena řadou okolností. „Není empatický, strádání druhých pro něj nepředstavuje nějakou překážku,“ uvedl znalec z oboru klinická psychologie Václav Šnorek. U Simona oba znalci vidí resocializaci pozitivněji. Podle nich je obžalovaný adaptovaný sociálně i pracovně, ale snadno se nechá ovlivnit jinými.

Tuček uvedl, že oběti útoku, které přepadení přežily, většinou trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Mají úzkostné poruchy a obavy o svůj život, tento stav lze u řady z nich považovat za chronický.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání