Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Český lékař Vlastimil hrdinou v USA: Z hořícího auta vytáhl ženu (84), která jela slavit 59. výročí svatby

Autor: dce - 
3. ledna 2018
07:17

Skutečný hrdinský čin se podařil Vlastimilu Smetkovi – rodilému Čechovi, který žije a pracuje ve Spojených státech. Když jel v mezi svátky po dálnici, všiml si hořícího auta. Neváhal a spolu s dalším mužem z vozu vytáhli čtyřiaosmdesátiletou řidičku. Zachránili jí tak život. Její příbuzní dvojici mužů nyní nazývají anděly na zemi.

Čtyřiaosmdesátiletá Jean Plowden z Jižní Karolíny měla ve čtvrtek skutečně štěstí v neštěstí cestou na večeři se svým manželem Irvinem. Zrovna měli oslavit 59. výročí svatby, tam už ale Jean nedojela.

Z neznámých důvodů ztratila kontrolu nad vozem a přejela přes čtyři pruhy silnice, kde narazila do svodidel. Auto bylo během okamžiku v plamenech. V tu chvíli jel kolem Čech Vlastimil Smetka, lékař v místní nemocnici, a student Christopher Boatwright.

Dveře u řidiče byly otevřené, na sedačce seděla v bezvědomí seniorka opřená o volant. Motor byl v tu chvíli už v plamenech. „Naklonil jsem se k ní a řekl jí, že jí pomůžu. Auto hoří a já vás musím dostat ven, řekl jsem jí. Probrala se, podívala se na mě a řekla ‚ano, prosím‘. Objal jsem ji a doslova vytáhl z vozu,“ popsal místním médiím Smetka.

Boatwright předtím ještě přeřízl bezpečnostní pás nožem, který našel v přihrádce dveří. Jeho sestra Elizabeth zavolala záchranku. Z auta během pár minut nezbylo nic víc než kovová konstrukce. Po zásahu hasičů se všichni vydali do svých domovů.

Jeanina dcera Amy ale chtěla zachráncům poděkovat, nakonec se jí oba podařilo najít přes sociální sítě.Moje rodina bude navždy vděčná těmto obětavým lidem, kteří nasadili svůj život, aby zachránili cizího člověka. Všechno, co si maminka pamatuje, jsou andělé, kteří ji zachránili! Utrpěla několik zlomenin a pohmožděniny po nárazu a od airbagů,“ popsala Amy na Facebooku. Oba zachránce teď nazývá anděly na zemi.

Jean se nyní uzdravuje v nemocnici. Prožili jsme spolu 59 let, přál bych si dalších 59,“ prohlásil její manžel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání