Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pro 320kilového pacienta musela jet XXL sanitka a 15 lidí: Výjezd skončil špatně

Autor: ljš - 
29. prosince 2017
17:03

Středočeští záchranáři měli ve čtvrtek na Benešovsku náročný výjezd. Přivoláni byli k pacientovi (†43), jehož stav se prudce zhoršil. Potíž byla v tom, že vážil 320 kilogramů. Povolána proto musela být speciální XXL sanitka.

Obří sanitka, kterou vlastní společnost Transhospital, se často používá k převozu hyperobézních pacientů na různá vyšetření. Tentokrát však o plánovaný výjezd nešlo. Bylo to akutní zhoršení pacienta. K přenosu do sanitky byla použita speciální plachta. Tady muselo pomáhat asi 15 lidí,“ řekl Blesk.cz majitel Transhospitalu Bořek Bulíček s tím, že záchranářům s přenosem pomáhali hasiči i strážnici

Výjezd bohužel ale bohužel skončil špatně. „Pacient měl zhruba 3 km od Benešova zástavu. Pacient byl napojen na umělou plicní ventilaci a dlouhou dobu resuscitován, ale bohužel i přes velkou snahu zasahujících posádek včetně lékaře zemřel,“ uvedl.

XXL sanitka

Vozidlo není unikátní jen svými rozměry. „K převozu hyperobézních pacientů je pochopitelně uzpůsobeno i vybavení, od manžety na tonometr, přes různé jehly až po větší množství léků,“ vysvětlil Bulíček.

Zatím nejtěžší pacient, kterého sanitkou převáželi, vážil 410 kilo. Zvládnout by ale vozidlo mělo až o dvě stě kilogramů víc. „Řekl bych, že jsme jediní, kdo převeze nejtěžší lidi v republice,“ uvedl Bulíček. 

VIDEO: Nové sanitky pro Prahu: Jedna stála přes 3 miliony, vydržet mají až 6 let.

Video  Nové sanitky pro Prahu: Jedna stála přes 3 miliony, vydržet mají až 6 let  - David Malík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání