Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tři změny a Míšu bychom našli: Šéf kriminálky promluvil o nejhorším případu v kariéře

29. prosince 2017
11:34

Od zmizení dvanáctileté Míši Muzikářové zanedlouho uplyne jeden rok. I přes intenzivní vyšetřování se policistům nepodařilo ústeckou školačku najít a případ odložili. Pro šéfa ústeckých kriminalistů Martina Charváta jde o nejhorší případ v jeho kariéře. Nalezení Míši podle něj zkomplikovaly hlavně tři věci.

Míša Muzikářová zmizela 11. ledna 2017, měsíc před svými třináctými narozeninami. Její matka odcházela do práce kolem 5:00, v té době měla dívka doma oblečení a věci do školy. Fyzicky ji ale nekontrolovala. Když tentýž den v 18:54 nahlásila pohřešování, věci v bytě nebyly a dívka do školy rovněž nedorazila. Policisté se začali případem intenzivně zabývat ihned po nahlášení, školačku se ale bohužel doposud nepodařilo vypátrat. 

„Kdybychom dostali šanci řešit ho znovu, postupovali bychom stejně. Jiný postup mě nenapadá. Udělali jsme opravdu maximum,“ přiznal v rozhovoru s MF DNES šéf ústeckých kriminalistů Martin Charvát. Policisté se domnívají, že děvče je po smrti. „Konkrétní informace, kde by tělo mohlo být, ale prostě nemáme. Hledáme, jak se říká, jehlu v kupce sena,“ doplnil.

Vyšetřovatelé se přiklonili k tomu, že zmizení dívenky má na svědomí partner její matky. Ota při výslechu ale nic nepřiznal a poté na konci ledna spáchal sebevraždu. Charvát hned věděl, že po této události bude „těžké, ne-li nemožné zjistit pravdu“. Mohl by případ dopadnout jinak, kdyby na podezřelého mohli policisté více zatlačit? „Samozřejmě, že se nám stane, že zvýšíme hlas nebo praštíme do stolu. To by snad člověk ani nebyl normální, kdyby se mu to nestalo. Víc si ale dovolit nesmíme. To bychom celý, třeba dobře rozjetý případ, mohli shodit. Mohlo by se to proti nám otočit. I když neříkám, že by v některých specifických případech nemohla být nějaká forma určitého mírného nátlaku ku prospěchu věci. Ale třeba taky ne. Je to velmi subjektivní. Možná daleko víc by se nám ale hodila jiná věc,“ myslí si Charvát.

Případ podle něj značně zkomplikoval i špatný kamerový systém v ulicích. „Jsem proti pseudoochráncům lidských práv, kteří argumentují, že nás pořád jenom někdo sleduje. Takhle to přece není. Když nic nepácháte, nemusí vám kamera vadit, naopak pomáhá chránit vaše bezpečí. Kdybychom měli lepší systém, možná bychom Míšu už vypátrali,“ vysvětlil.

Případ zmizení Míši je sice odložený, to ale neznamená, že se jím policisté dále nezabývají. Jen už na něj není vyčleněný speciální tým. Odložení případu samozřejmě trápí i samotné policisty. „Je to velký neúspěch, který významně poznamenal jinak dobrý rok,“ dodal Charvát.

Video: Tiskovka k případu zmizení Míši Muzikářové: Případ odložen.

merrylou212 ( 11. ledna 2019 06:09 )

15. ledna uplynou 3 roky od smrti 16-tileté Lucky Konečné,kterou našli mrtvou v Novém Jičíně - oblast Na skalkách. také jsem se nikdy nedočetla, zda vraha našli.

dalglish ( 30. prosince 2017 20:31 )

hodil by se mentalista...

evavi ( 30. prosince 2017 15:25 )

jo jo ty mobilni telefony tim to je babka urco vedela ale nemohla se stavet proti sve dceri kterou jiste ma hodne rada radeji nez cokoli jiniho

villon ( 30. prosince 2017 00:33 )

Většina lidí nadává na nešťastnou babyčku, při tom paní Kudláčková z Popelek s.r.o. s ní mluvila a dosvědčila, že je to správná ženská, která si takové urážky nezaslouží. Mluvyla s ní osobně! Kdo z vás co tady ma ní kydáte špínu s ní mluvyl? Ani ne deset procent, že jo?

sabartnok ( 30. prosince 2017 00:00 )

Změny měly být dvě: 1. nepouštět Otu z vazby a 2. pustit na případ zkušené odborníky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání