Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Neštěstí na Zadově: Holčička (10) se vážně zranila při sáňkování

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
26. prosince 2017
16:01

Desetiletá dívka se v úterý zranila na sjezdové lyžařské trati na Zadově. Zřejmě nezvládla řízení sáněk na trati, vylétla a po pádu na hlavu na tvrdý sníh se těžce zranila. První ošetření jí poskytli členové horské služby. S podezřením na poranění páteře byla dívka dopravena do nemocnice. 

Nehoda se stala kolem poledne na prudkém svahu. "Její rodiče jsou cizinci, takže jim chvíli trvalo, než se domluvili s někým z našich turistů, aby zavolali pomoc. Když jsme dorazili, dívka byla malátná, v podstatě nekomunikovala a bylo evidentní, že utrpěla silnější otřes mozku," popsal situaci zasahující člen Horské služby Šumava Václav Kouba.

Záchranáři dívce nasadili krční límec a umístili ji do vakuové matrace. "Dívka byla armádním vrtulníkem dopravena do nemocnice v Českých Budějovicích se středně těžkým poraněním hlavy a ramene," řekla mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Podle náčelníka Horské služby Šumava Michala Janďury by rodiče neměli pouštět malé děti na sjezdové tratě pro dospělé a už vůbec ne na sáňkách nebo plastových bobech. "V takovém případě hrozí těžké zranění. V současné době je sníh na sjezdovkách uježděný, místy zledovatělý a všude velmi tvrdý," uvedl Janďura.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání