Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nevinný! Za vraždu si odseděl 3,5 roku. Nyní Eliáše soud osvobodil

Autor: dce, ČTK - 
19. prosince 2017
16:02

Od vraždy brněnské prostitutky (†65) uplynulo více jak 8 let, přesto ještě před pár dny zaměstnávala soudy i vyšetřovatele. Právě vrchní soud ovšem do případu nyní "zasekl sekeru" - zastavil stíhání Jana Eliáše (27), který byl za vraždu dokonce odsouzen. Ve vězení strávil mladý muž 3,5 roku.

Vražda se stala v roce 2009 v rodinném domě v Brně, kde žena provozovala prostituci. Pachatel ji podle obžaloby nejdříve svázal provazem a poté začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji škrtil. Prostitutka zemřela na místě. Motiv činu není známý.

Po čtyřech letech policie zadržela Jana Eliáše, který nakonec skončil ve vězení. Soud ho za vraždu ženy poslal na 13 let za mříže. Rozsudek zrušil Nejvyšší soud, krajský Eliášovi ale uložil stejný trest. Letos v dubnu se případ dostal až k ústavnímu soudu, který rozsudek zrušil.

Státní zástupce na Eliáše před měsícem znovu podal žalobu. Vrchní soud se ale muže zastal. "Pravomocným rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, bylo trestní řízení proti Janu Eliášovi dne 30.11.2017 zastaveno, neboť nebylo prokázáno, že skutek spáchal obviněný. Jan Eliáš strávil ve vazbě a výkonu trestu 1342 dnů, tj.192 týdnů. Stěžejním důkazem bylo jak jinak, zejména tzv. pachová stopa," popsal místopředseda spolku Šalamoun Václav Peričevič.

Právě Spolek Šalamoun před nedávnem upozornil na fakt, že postup, kteří čeští kriminalisté používají při vyhodnocování pachových stop, je velmi problematický. Toto tvrzení podporuje i rozsáhlý výzkum, který si nechalo vypracovat samo Policejní prezidium.

"Jsme svědky dalšího zmařeného mladého lidského života, kterého semlela neúprosná kola české justice a kterého ho to stálo přes 3,5 roku ve vazbě a výkonu trestu. Je otázka, jestli se taková “zkušenost” dá vůbec něčím kompenzovat. Zejména pobyt v nejpřísnější věznici Mírov jistě zanechá řadu neodstranitelných stop a následků," dodal Peričevič.

papik ( 19. prosince 2017 20:43 )

Dnes soudu stačí, pokud má proti člověku prd a nazve to pachovou stopou. Prostě absurdita.

vihor ( 19. prosince 2017 18:16 )

To je další příklad nefunkčního českého trestního práva. Pachatel sice skutek spáchá, ovšem soud mu to není schopen dokázat. Takže pak tu máme případy, kdy se lidé vraždí sami, mosty se staví a padají samy, pokřivené dálnice mají nekvalitní základy za které nikdo nemůže, atd. Soud rozhodne o nevině, ale kdo tedy ten čin spáchal, když tam policie nikoho jiného neidentifikovala... Někde udělali soudruzi právníci v trestním právu chybu...

Desterz ( 19. prosince 2017 18:02 )

Tak se podívej třeba na jiný případ: "Čtyři obžalované, tři z nich byli policisté, ale soud obžaloby z loupeže zprostil. Pachové stopy, které je usvědčovaly, soudce jako důkaz nepřijal." Jó, holt jednou jsou pachové stopy rozhodující, jindy prostě nad nimi soudce mávne rukou, obzvlášť kdyby měly usvědčit policajty. Takhle vypadá v praxi to slavné heslo "padni komu padni", kterým nás tu svého času krmili naši ulhaní politici.

carin12 ( 19. prosince 2017 16:51 )

jen si s tou spravedlností zahrávejte a zachvátí vás,,ŠALAMOUN,, je podivná banda trampů která neví ani za co manifestuje,,jen by chtěla udělat z vrahů nevinné,,případ hučín vyráběl kauzy aby vykazoval čínnost,,vyhodili ho a je po kauzách,,to samé ti ostatní,,může se stát omyl ale ne u těch co u toho byli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání