Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krejčíř přišel kvůli penězům o právníka: Soud o vydání bude v lednu

Autor: ČTK - 
9. prosince 2017
15:26

Extradiční řízení Čecha Radovana Krejčíře v Jihoafrické republice bude pokračovat v lednu. Podle serveru IOL Krejčíř v řízení, které se konalo tento týden, řekl, že je ochoten spolupracovat s prokuraturou ve dvou procesech, jimž v JAR čelí, a to podle výsledku extradičního řízení. Krejčíř je v JAR od roku 2007 a za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos si tam odpykává 35letý trest. Další procesy s ním ještě neskončily.

Při extradičním stání, které se konalo v JAR tento týden, prokurátor podal přehled řízení o vydání do ČR od roku 2007. Po množství průtahů mohlo být obnoveno až loni po zamítnutí Krejčířovy žádosti o politický azyl. Důvodem dalších odkladů byly výměny jeho právních zástupců.

V ČR byl Krejčíř v nepřítomnosti pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Z Česka Krejčíř uprchl v roce 2005, když se mu podařil zmizet policii během domovní prohlídky.

Krejčíř přišel kvůli neplacení o své předchozí právníky. Jejich nástupce Mannie Witz si vyžádal čas na přípravu obhajoby, takže další extradiční řízení je odloženo na leden.

Krejčíř před soudem řekl, že podle výsledku extradice se rozhodne, zda bude spolupracovat s prokuraturou v případě dvou trestních stíhání týkajících se jeho činnosti v JAR. Jedná se o pokus o útěk z vězení a spiknutí, jehož cílem bylo podle žaloby zavraždit policejního plukovníka Nkosanu Ximbu a právního konzultanta Paula O’Sullivana.

Podle jihoafrického serveru budou mít bez ohledu na výsledek extradičního řízení poslední slovo ministerstva spravedlnosti ČR a JAR. Není vyloučeno, že Krejčíř zůstane v JAR, aby si odpykal tamní trest.

Video: Krejčíř si vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!

Video  Krejčíř si vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!  - eNCA
Video se připravuje ...

auslak ( 9. prosince 2017 19:31 )

Jenom ať sedí tam. Ještě ho budeme tolik let živit. Možná , že tady byl venku raz - dva a to na invalidní důchod.

hafblaf ( 9. prosince 2017 18:08 )

Proč ho nenechat v teple, tam kde je, v naší spravedlnosti by byli schopni ho propustit a vrátit nakradený majetek.

moiaza ( 9. prosince 2017 16:54 )

Ať vláda vyhlásí referendum o vydání Krejčíře. Kdo chce, aby byl k nám vydán a kdo nechce. Já mám jasno, nechci! Jen ať si ho tam nechají.

pepisto ( 9. prosince 2017 16:42 )

Proč žádáme o vydání lumpa?Tady by neoseděl ani jeden den jako Pitr,který se přes rok ukrýval před trestem a když ho vydali tak,vzhledem k tomu,že toho hodně ví je na svobodě.Ať si to Krejčíř odsedí kde je.Těch 35 roků nemá šanci přežít tak o čem jednáme?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání