Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Požár na Jičínsku zabil část psí smečky: Přemnožená zvířata řeší obec už 25 let

Autor: dce - 
7. prosince 2017
18:14

Přibližně desítka psů zahynula při požáru v rodinném domě na Jičínsku. Podle některých zdrojů jich ovšem bylo mnohem víc. Od stejné rodiny totiž ochránci zvířat odebrali před pár lety už 50 psů. Sousedé si na přemnoženou smečku stěžují už minimálně 25 let.

Rodinný dům v Třtěnicích na Jičínsku zasáhl ničivý požár v úterý večer. Hasičům komplikovala práci vybuchující pyrotechnika. V domě se navíc nacházely minimálně dvě desítky psů, někteří tvrdí, že jich bylo i dvakrát tolik. Polovina požár nepřežila. Příčinu vyšetřují policisté, možností je i nedbalost obyvatel domu. Fotografie z místa napovídají mnohé - odpadky jsou nacpané i v autě, které již roky parkuje před domem.

Tentýž dům je ovšem nechvalně známý již z minulosti. Zejména sousedé bojují s paní a jejím synem, kteří zde žijí s přemnoženou psí smečkou. V roce 2012 o případu informovalo občanské sdružení Toulavé tlapky, kterou kontaktoval sám obyvatel domu.

"Dotyčný pán z obce Třtěnice kousek u Jičína rozmnožil ve svém domě asi 50-60 psů různých menších a středních kříženců. Udělal to zcela schválně a záměrně, nechal je volně množit mezi sebou, štěňat se nezbavoval, nerozdával je, ale všechny si je dál nechával a množí se tam geometrickou řadou. Vůbec nechápeme, proč to pán dělá. Tvrdí, že pejsky miluje, že jsou to jeho mazlíčci a že chce, aby jeho rod pokračoval," popsali ochránci zvířat.

Na dlouholeté stížnosti sousedů nakonec odpověděla veterinární správa kontrolou. "Zjistila zanedbání péče, psi jsou omezováni prostorem, výživou, někteří jsou nemocní. Majitel není schopen zajistit odpovídající péči." Toulavé tlapky po mnoha peripetiích během půl roku odebrali přibližně 50 psů. Další ale v domě zůstávali...

A podle všeho se i dále množili. Deset přeživších psů z úterního požáru si vzali místní obyvatelé k sobě. Těžko říct, zda tím skončí nezodpovědné množení. Skepse je ale na místě - podle všeho totiž sousedé tento problém řešili už na začátku 90. let. Toulavé tlapky před lety zveřejnili i text dopisu, který jim poslala sousedka z Třtěnic.

"Již v roce 1993 jsme chtěli paní Dolejší pomoci a odvezli jsme 6 štěňat do útulku v Praze-Troji. Neprovedla žádné rozumné kroky, aby se psi dál vzájemně nekontrolovaně množili. Stěžovali jsme si mnohokrát, sepsali petici, kterou podepsali sousedé. Byli tu zástupci z OVS Jičín, OHS Hradec Králové, nikdo však nebyl do objektu vpuštěn a není tedy možné hodnověrně zjistit, kolik je psů a v jakých podmínkách žijí," napsala paní J.

"Čas plyne, psi se vzájemně množí, neustále jich přibývá, často se napadají a ozývá se kvílení, podle neustálého drbání vidíme, že trpí parazity, jsme přesvědčeni, že dochází k týrání," dodala.

y1xcvbnm ( 7. prosince 2017 18:44 )

Co to bylo zase za hovada , jinak se nazvat nedají, co takhle žijí a ještě týrají psy !!!! Copak jim je nemohl někdo vzít a dát do útulku??? Na první pohled nějací pošahanci a duševně nesvéprávní monstra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání