Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Případy ochránců zvířat varují před mazlíčky pod stromečkem: Casanovovi uhnila čelist, z Nya udělali chodící kostřičku

Autor: dce - 
23. listopadu 2017
21:07

Nekupujte mazlíčky dětem pod stromeček! Takto varují milovníci a ochránci zvířat na sociálních sítích před blížícími se svátky. Varování je doplněno odstrašujícími fotografiemi z Československého kastračního programu. Ačkoliv osud oněch pejsků byl jiný, i tak by mohl dopadnout nechtěný živý dáreček.

Československý kastrační program denně upozorňuje na otřesné případy týrání či zanedbávání psů a koček. Zachraňují zvířata z romských osad nebo taková, která někdo prostě pohodil na ulici. Případy, kterých se ujímají, jsou často ve skutečně otřesném stavu.

Jejich několik posledních „přírůstků“ skutečně láme srdce. Pejsek, kterého pojmenovali Casanova, žil na ulici. „Převzali jsme ho jako další zaživa hnijící zvíře. Hnisavé, silně zapáchající rány na hlavě i předních nohách, pejsek sotva stál, byl slabý, dehydrovaný, pohublý a podchlazený. Z nosních dírek mu vytékal hnis i krev. Zřejmě následek srážky s autem, Casanova byl záletník, který na své romantické výlety doplatil,“ popisují psí zachránci.

Jeho stav byl tak na hraně, že nebylo možné mu operativně pomoci. Nakonec mu zcela uhnila pravá část tlamy a kůže i s částí nosu úplně odpadla. „Boj bude delší, než jsme čekali, důležité ale je, že pěkně příjímá potravu a jeho celkový stav se zlepšuje,“ dodali ochránci ke Casanovově stavu.

Druhý případ není o nic méně šokující. Z romské osady psa zachránili na poslední chvíli. „Zcela na okraji osady, na konci světa… v rozpadlé boudě čekal na svůj konec.“ Dali mu jméno Nyo. Podle místních občanů to byl pes na zápasy, kterého si koupili na internetu přes inzerát. Pes se ale bít nechtěl, a tak ho nechali napospas svému osudu. „Přes veškerou bolest na nás vrtí ocáskem, tulí se, plete se nám pod nohy,“ diví se Nyovi zachránci.

Fotografie doslova znechutily stovky lidí na sociálních sítích. „Proboha živého, chudák, ten si už vytrpěl! Kdo toto může dopustit?“ rozčilující se lidé. Objevila se ovšem i varování spojená s blížícími se vánočními svátky.

„Nekupujte dětem živé dárky! Mohou dopadnout i takhle…“ napsala paní Milada. „Rozmyslete si, jestli se vážně dokážete o pejska postarat déle než dva týdny,“ dodala.

0707 ( 24. listopadu 2017 08:50 )

Chudáčci malí, tolika bolesti si musejí prožít, kvůli lidským zmetkům! Pane Bože dělej s tím prosím něco! To snad ani není možní, proč musí pejskové takto trpět??

ludmilak ( 23. listopadu 2017 21:33 )

Bože, to je strašný, kolik ubohých pejsků takhle musí trpět. Pejska těm zmetkům na poslední chvíli vezmou, nic se jim nestane a přinesou si dalšího. Je to pořád dokola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání