Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřeb válečného hrdiny Jaroslava Mevalda: Ke konci měl problémy s chůzí, prozradil kamarád, který byl u osudného útoku

Autor: dce, kon - 
22. listopadu 2017
16:03

Do malého kostelíka v Jizerských horách se ve středu vydaly desítky lidí. Přijeli na pohřeb válečného hrdiny Jaroslava Mevalda, který zemřel náhle minulý týden. Veterána před třemi lety zranila protitanková střela na misi v Afghánistánu.

Pohřeb válečného hrdiny se konal v kostele Svatého Františka z Pauly v Albrechticích v Jizerských horách. Do malého barokního kostelíčku se vměstnaly desítky lidí, včetně mnoha členů armády. Na obřadu nechyběla ani Jaroslavova rodina včetně přítelkyně Jany a dvou dcer. Hold přišel zesnulému kolegovi vzdát i Daniel Günther, který řídil obrněný vůz s Mevaldem, když je zasáhla protitanková střela.

Pohřeb proběhl za všech armádní poct. Na zahájení hrála Ústřední hudba Armády České republiky.

Mši vedl kapitán Petr Šabaka, kaplan 31. pluku radiační chemické a biologické ochrany. „Byl nenápadným, spíš tichým. Nehrál tu ve vesnici s jinými kluky fotbal. Jaké překvapení však svým sousedům připravil, když se dozvěděli, že je bojovníkem, který se nebojí jít do války, natož když se stal hrdinou. Každý máme podobnou šanci,“ prohlásil na počátku Šabaka.

„Jaroslav našel v armádě svou druhou rodinu a přátele. Jeho bohatstvím, které podědil po dědečkovi – také vojákovi –, byla důslednost, skromnost, pracovitost a trpělivost. Neskončil s úkolem, dokud nebyl hotov. Nechoval se vypočítavě, pomáhal nezištně, byť jeho postoj nebyl vždy opětován,“ doplnil.

Věnce na pohřeb zaslal prezident Miloš Zeman i ministři Martin Stropnický a Bohumil Sobotka. Nechyběly květiny od rodiny, Jaroslavovy sestry Leony i přítelkyně Jany. Čestná jednotka držela po celou dobu obřadu čestnou stráž u rakve zemřelého a po mši ji vynesla před kostel. Na závěr obřadu zazněly čestné salvy a státní hymna ČR.

„Nečekali jsme, že takhle náhle odejde. On byl sportovně založený, ale v poslední době mu dělala problém třeba jen rychlejší chůze, při které se hodně zadýchával,“ řekl Blesku Mevaldův kolega Günther.



„O jeho smrti jsem se dozvěděl dva dny poté, nemohl jsem tomu dlouho věřit. Mluvil jsem s ním tři neděle před tím a nedělal na mě dojem, že by měl zemřít,“ dodal.

Mevald zemřel minulý pátek večer v domě na Jablonecku, kde bydlel. Když se mu jeho přítelkyně nemohla dovolat, zalarmovala policisty. Ti pak objevili jeho tělo v posteli, uvedl zdroj Blesku. „Podle výsledků pitvy muž zemřel z příčin chorobných,“ řekla bez dalších podrobností policistka Dagmar Sochorová.

mazliva.samicka ( 23. listopadu 2017 06:54 )

To je dobrá masáž...po vzoru Émeriky..... Normální žoldák...litovat ho?....No to ani náhodou.....

mim33 ( 22. listopadu 2017 21:29 )

Konec okupanta...

porfi ( 22. listopadu 2017 19:48 )

 Pro pumrkecanec nebo co to je za nazev.. Po terapii... Napíši.. Sam to chtel..

porfi ( 22. listopadu 2017 19:46 )

 Jak to tak ctu.. Zjištuji ze opet je zde spousty zamindrakovanych existenci.. Kteri neumi nic a domnivam se ze lautr nic. Vyjadrit se alespon trochu logicky ac negativne prosim.. Ale tady se pouze blije.. Nabízím psychologickou krizovou pomoc neb z vyjadreni je jasne ze mate problem. Bezte na Vase pívo a mudrujte doma tam to jiste ocení. Preji vsem super den a.. PS nabidka plati.. Terapie spociva v malem dvorku a velkem bici..

pomoooc-hori ( 22. listopadu 2017 19:23 )

Přesně, bejku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání