Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Gang únosců poslal soud do vězení: Podnikatele mučili kvůli penězům

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2017
16:06

Za únosy dvou podnikatelů si členové čtyřčlenného slovensko-ukrajinsko-českého gangu odpykají tresty od pěti do 14 let vězení. Rozsudek pravomocně potvrdil odvolací senát pražského vrchního soudu. Pachatelé muže unášeli a mučili kvůli penězům. Jeden z přepadených zemřel a únosci jeho tělo zakopali v lese. Nepodařilo se však prokázat, že spáchali vraždu.

"Několik měsíců po prvním skutku, kdy poškozený zemřel, se šli dopustit podobného jednání. To naprosto zvyšuje škodlivost jejich jednání měrou, řekla bych, až nevídanou, alespoň v naší praxi," podotkla k pachatelům soudkyně Vanda Činková.

Marek Majkut, Juraj Chadaba a Mykola Zaduba nejprve v červnu 2015 unesli prvního z podnikatelů do rodinného domku, kde ho svlékli, spoutali ho na židli, donutili vypít třetinu lahve vodky a poté mu kleštěmi drtili prsty na rukou, aby z něj dostali informaci, kde má schované peníze. Muž potom "z nezjištěných příčin" zemřel. Pachatelé mu sebrali 100.000 korun, které měl u sebe, a jeho tělo ukryli na Orlickoústecku.

K druhému únosu navedl trojici podle rozsudku zbývající odsouzený Jaroslav Holovka. Muži napadli loni v březnu v rekreační oblasti u Košic dalšího podnikatele, kterého násilím donutili nastoupit do auta. Odvezli ho přes hranice do Česka a vyhrožovali mu, takže ho nakonec přinutili vybrat pro ně z bankomatu 75.000 korun.

Nejpřísnější trest - 14 let vězení - dostal za zbavení osobní svobody a za zavlečení Majkut, vůdce skupiny. Po 12 letech si odpykají Chadaba a Zaduba. Holovkův podíl na trestné činnosti byl podle soudců nejnižší, a proto mu uložili pětileté odnětí svobody a také pětileté vyhoštění z ČR. Recidivista Zaduba dostal vyhoštění naneurčito, společně s Majkutem ho navíc soudci nově přidělili do věznice se zvýšenou ostrahou.

Vrchní senát zamítl odvolání jak státního zástupce, který v případě Majkuta požadoval překvalifikování prvního skutku na vraždu, tak i obžalovaných, kteří své počínání bagatelizovali, nebo přímo popírali. Chadaba například uvedl, že čin nepokládal za únos, ale za obchodní transakci. Majkut se hájil tím, že v době prvního skutku stáčel alkohol ve vzdálené likérce, čemuž soud neuvěřil.

Zesnulý podnikatel měl sám trestní minulost. Hradecký soud jej v roce 2013 nepravomocně poslal na 5,5 roku do vězení za organizátorství zločinu zbavení osobní svobody. Podle tehdejší obžaloby zinscenoval svůj vlastní únos. Chtěl totiž, aby z něj policie obvinila ženu, s níž měl dlouhodobě nevyřešené obchodní spory.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání