Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soud Nečesaného osvobodil, ale oslavy se nekonají: Kruté dopady na zdraví!

Video se připravuje ...
Autor: ljš - 
20. listopadu 2017
18:47

Když soudce královéhradeckého soudu Miroslav Mjartan četl osvobozující rozsudek nad Lukášem Nečesaným, nesl se soudní síní bujarý jásot. Po skončení jednání sice radost příbuzných přetrvávala, osvobozený mladík i jeho otec už byli ve svých úsudcích střízlivější.

Obhájci i rodina Nečesaného sice od počátku věřili, že případ dobře dopadne, byli si ale také jistí, že osvobozujícím rozsudkem to neskončí. Státní zástupkyně Lenka Faltusová se totiž podle jejich očekávání odvolala.

V tom duchu hovořil i Nečesaný po skončení jednání. „Jsem rád, že to tak dopadlo. Nic ale nekončí, jedeme dál, musíme bojovat,“ řekl novinářům.

Jeho otec, ředitel liberecké nemocnice, byl o poznání sdílnější. Kritizoval práci žalobkyně i policistů, kteří na případu pracovali. Podle obhajoby totiž policie manipulovala s důkazy v neprospěch obžalovaného.

„Většina důkazů Lukáše jako pachatele vylučuje a ty ostatní jsou velmi subjektivní. Blahopřeji synovi, ale nevím, jestli je to vítězství. Po pěti letech tohoto šíleného martýria, kdy to někteří rodinní příslušníci odnesli i zdravotně, možná není co slavit...,“ uvedl Luděk Nečesaný. Rodina již dříve uvedla, že případ se silně podepsal na zdravotním stavu obou mladíkových dědečků.

Oba obhájci byli pochopitelně s výsledkem velmi spokojení. „Rozsudek krajského soudu hodnotím jako velmi objektivní, snažil se vypořádat se všemi důkazy v intencích Nejvyššího soudu,“ řekl advokát Oldřich Chudoba. Uvedl, že se nepodařilo prokázat, že výpověď poškozené je hodnověrná. „Neznamená to, že by lhala. Amnézie ale měla takový dopad, že si nevybavovala všechny skutečnosti tak, jak se odehrály. Neexistuje jediný důkaz, který by mého klienta usvědčoval. Naopak existují důkazy, které ho jako pachatele trestného činu vylučují,“ řekl.

Nečesaný v Hradci Králové slyšel osvobozující rozsudek vůbec poprvé. V předchozích soudních jednáních ho soudce Vacek vždy poslal za mříže. Nejvyšší soud mu však letos případ odebral a nařídil nové projednání. Celá kauza se nyní přesune k Vrchnímu soudu do Prahy, který může celou kauzu po pěti letech soudních tahanic pravomocně uzavřít.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání