Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další chyba vyšetřovatelů v případu Nečesaný? Neměli ochranný oděv. Tvrdili, že ano

Autor: ljš - 
18. listopadu 2017
05:00

Vinen, či nevinen? O osudu Lukáše Nečesaného, obviněného z pokusu o vraždu kadeřnice, rozhodne v pondělí královéhradecký soud. Několik dní před rozsudkem však vyšlo najevo další pochybení policejních vyšetřovatelů.

Kriminalista Milan Jušta, který měl případ Nečesaného na starost, minulý týden u soudu tvrdil, že se jednalo o závažný případ, a že proto jeho tým na místě používal ochranné pomůcky. Když se vstupuje na místo činu, tak se oblékáme do bílého hábitu, který je speciálně upraven proto, aby nezanechal mikrostopy. Současně se na boty navlékají speciální igelity označené složkou policie, na ruce se dávají gumové lékařské rukavice z důvodu, aby nebyl zanecháván na místě činu pach,“ vysvětloval muž, který pomohl dopadnout heparinového vraha.

Jenže videozáznam z prvního ohledání místa činu, který se v soudní síni promítal, ukazuje, že Juštovi podřízení tak důslední nebyli. Jak si všiml Spolek Šalamoun, na záběrech je vidět noha jednoho z policistů, který žádné návleky na botách ani ochranný oblek neměl.

„Možná by někdo mohl namítnout, že videozáznam, který vznikl 21. 2. 2013, byl pořízen až poté, co byly všechny důležité stopy zajištěny, a tudíž nemohlo dojit ke kontaminaci pachové stopy třetí osobou. Problém trestní věci Lukáše Nečesaného je ten, že tzv. pachové stopy nebyly zajištěné při prvním ohledání dne 21. 2. 2013, ani při druhém ohledání dne 23. 2. 2013, ale až po šesti dnech dne 27. 2. 2013,“ vysvětluje spolek s tím, že k dvěma následujícím ohledáním neexistují videozáznamy.

Pachové stopy jsou hlavním důkazem obžaloby proti Nečesanému. Obhajoba se je ale dlouhodobě snaží zpochybnit. Upozorňuje na to, že jedna z nich byla kontaminována právě pachem kriminalisty Jušty, který několik hodin před provedením ohledání držel v rukou Nečesaného oblečení. Na místě s ním navíc byli dva jeho kolegové, z nichž byl prověřován pouze jeden.

Absence ochranných oděvů není bohužel jedinou skutečností týkající se práce policie, která v případu Nečesaného vzbuzuje pochybnosti. Otazníky vyvolává například svědectví bývalé milenky kriminalisty Jušty, které se měl svěřit, že je případ proti Nečesanému zmanipulovaný, nebo kontroverzní rekognice vedená týmž vyšetřovatelem. Názor si na ni můžete udělat sami zhlédnutím jejího záznamu:

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání