Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zuzana (†38) šla do nemocnice se zlomeným palcem, po propuštění zemřela: Matka chce odškodnění

Autor: lm - 
17. listopadu 2017
13:28

Zuzana (†38) přišla do nemocnice se zdánlivě banálním úrazem, po propuštění ale náhle zemřela. Lékař její matce tvrdil, že je v pořádku, i když tak vůbec nevypadala. Za usmrcení pacientky dostal dvouletou podmínku s ročním zákazem vykonávat lékařskou praxi, proti rozsudku se ale hned odvolal.

Zmíněný případ se odehrál v březnu 2015 v nemocnici ve slovenské Galantě, soudy se ale táhnou až doteď. Obžalovaný lékař totiž nesouhlasí s rozsudkem, podle něhož způsobil usmrcení pacientky.

Zuzanu (†38), která trpěla mozkovou obrnou, do nemocnice přivedla její maminka kvůli zraněnému palci na noze. Pacientka ale během vyšetření dostala záchvat, pravděpodobně epileptický. Lékaři jí proto museli dát injekci. "Byli jsme na sále a říkal: vše je v pořádku, můžete odejít domů, ona se vyspinká, bude všechno dobrý," popsala TV JOJ maminka Zuzana Vaszondyová se slzami v očích. "Dceru jsem si vzala v bezvládném, ležícím a supícím stavu. Nad ránem zachrčela, dala jsem jí umělé dýchání, ale bylo po ní," dodala.

Podle soudních znalců pacientka ale trpěla rozvratem vnitřního prostředí, což mělo být lékařům zřejmé z výsledků krve, kterou odebrali během vyšetření. "On to prostě vyhodnotil nesprávně, raději to neměl vyhodnotit vůbec a měl to posunout internistovi. Chyba lékaře tam prokazatelně je, jinak bychom tu nebyli. Správně léčena, včas a komplexně, by měla 80% šanci na přežití," uvedl soudní znalec Martin Balko.

Soudkyně lékaři za pochybení vyměřila dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva a půl roku a také roční zákaz vykonávat lékařskou praxi. Obžalovaný lékař se ale odvolal a rozsudek tak není ještě pravomocný. Další stání bylo odročeno na březen. Matka Zuzany podala žalobu i na nemocnici, ve které se dožaduje odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši 130 tisíc eur (3,3 milionu korun). Mluvčí nemocnice se k případu nechtěl vyjádřit, dokud nebude uzavřený.

oliiiii3 ( 17. listopadu 2017 18:07 )

Samorejme ze vinu nese doktor, ale ono mu to projde, jak jinak.

jany ( 17. listopadu 2017 17:29 )

nechapete, zkusim znova. titulek dela dojem, ze zdrava zena s drobninkym urazem prisla do nemocnice a nejak zahadne umrela. v realu osoba v prisernem stavu, ktera se nema sanci uz nikdy zotavit, bya privlecena s urazem - rozvracene vnitrni prostredi svedci o tom, ze na tom byla prachbidne davno predtim. zdravy clovek by jen odkracel, u ni uz byla nemaa pravdpeodobnost ze to neda. umrela.

majojo ( 17. listopadu 2017 16:59 )

Měla čtyřicet let na krku postižnž díte, tak to si holt to odškodnění zaslouží- Nezlobte se, ale z tohohle se mi chce vážně blejt. Pokud jsme měli zesnulého rádi, nic a nikdo nám ho nenharadí - a prachama už vůbec ne.

agfor ( 17. listopadu 2017 16:43 )

Známá šla do nemocnice s ischiasem a vrátila se se zmrzačenou nohou a zlomenou rukou. Protože jde o bílou důchodkyni, tak má právo akorát držet hubu a krok. Pryč s kretény z VZP.

cilek ( 17. listopadu 2017 14:53 )

A proto ji pan doktor poslal domů, ona se z toho vyspinká a bude v pořádku... Máte, jany, více informací než soudní znalec, který tvrdí, že by s velkou pravděpodobností přežila?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání