Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívka chtěla zabít dvě zdravotní sestry: Je opožděná, řekl soudce a zprostil ji obžaloby

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
15. listopadu 2017
13:07

Pražský městský soud ve středu osvobodil patnáctiletou dívku, která podle obžaloby připravovala při svém pobytu v psychiatrické nemocnici vraždu dvou zdravotních sester. Podle znalců je dívka opožděná ve vývoji, nebyla si schopna uvědomit možný následek svého počínání a není ani zcela jasné, co přesně svým počínáním sledovala. Verdikt je pravomocný.

Dívka byla letos v lednu na tři týdny hospitalizovaná na psychiatrii v Opařanech, a to mimo jiné kvůli opakovaným útěkům z výchovného ústavu i od pěstounů. Obžaloba tvrdila, že po 14 dnech pobytu se začala chystat na napadení dvou členek personálu. V koupelně odmontovala sprchovou hadici, kterou údajně chtěla jednu ze sester uškrtit, a opatřila si provázky a igelitovou tašku, kterou prý hodlala udusit druhou z žen. Poté jim podle obžaloby plánovala vzít peníze a z nemocnice utéct.

„Mladistvá je výrazně opožděná. V době spáchání skutku byla čerstvě patnáctiletá, ale reálně byla hluboko pod patnácti lety. Chybí zde provázanost a schopnost nahlédnout konec svého jednání,“ konstatoval předseda soudního senátu Jan Kadlec. Podle něj skutek není trestný. Připomněl závěry znalců, kteří uvedli, že dívka je psychicky narušená, má jednoduchou osobnost a neumí věci plánovat.

„Přemoci sestřičky navíc nebylo v jejích silách. Ta příprava byla v podstatě nezpůsobilá,“ podotkl soudce. Plán dívky nahlásily personálu ostatní dětské pacientky, které prý obžalovaná přemlouvala, aby se k ní přidaly. Kadlec poukázal i na to, že dívce tehdy nikdo její záměr nevěřil. „Všichni to měli za legraci, za snahu strhnout na sebe pozornost. Co tím skutečně sledovala, je jen spekulací,“ poznamenal.

Osvobození dívky nakonec soudu navrhla i státní zástupkyně. V případě prokázání viny hrozilo obžalované jako mladistvé maximálně desetileté odnětí svobody. Dospělý člověk by za přípravu vraždy zdravotnického pracovníka, více lidí a ze zištného důvodu mohl dostat 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest včetně doživotí.

zednik ( 16. listopadu 2017 11:15 )

Ale vymyšlené to měla dobře. Nebude asi až tak opožděná, aby nevěděla co je smrt. Jen to nezvládla fyzicky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání