Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Při leopoldovském masakru zemřelo 5 dozorců: Jeden z vrahů je volný. Hned šel za farářem!

Autor: ank - 
14. listopadu 2017
15:05

Bartoloměje Botose (52), druhého nejdéle vězněného muže na Slovensku, pustili v sobotu z věznice. Podílel se na krvavém masakru v leopoldovské věznici v roce 1991. Během celé akce zemřelo pět dozorců. Botos si za mřížemi odseděl 31 let. Nejprve dostal tři roky za loupež a pokus o znásilnění, poté mu za leopoldovský masakr byl trest prodloužen.

V sobotu bylo Bartoloměje ve vězení vyzvednout mnoho příbuzných. „Jsem rád, že to mám za sebou. Sednu si a budu to využívat, užívat si to, tu pohodu s rodinou,“ řekl, když vyšel z vězení. V následujících dnech se bývalý vězeň odmítal k propuštění vyjádřit. „Nezlobte se, nemám teď vůbec sílu cokoli říct. Necítím se na to. Musím si vydechnout,“ řekl Botos, zatímco seděl v křesle v předpokoji. Kolem něj bylo asi 15 rodinných příslušníků všech generací. „Ty mladší vůbec nezná, ale on si nepamatoval ani mě,“ řekla jeho sestřenice.

První noc na svobodě

„Když přišel domů, stále si dokola mluvil jen totéž. Nechtěl ani pořádně jíst a v noci nemohl usnout. V neděli si zavolal faráře a poprosil ho o pomoc, že by chtěl i pracovat,“ řekla jeho sestřenice. Botos v base šil několik let boty a podle rodiny jeho návrat do života bude náročný. „Potřebuji čas. Určitě se ozvu a řeknu mnoho věcí,“ dodal Botos. 

„Zda je někdo ve vězení rok, pět let, nebo až 31 let, má to na psychiku člověka stejný vliv. Žijí izolovaně v mikrosvětě a venku se hodně změnilo a událo. U tohoto pána se hodně změnilo i politicky, ekonomicky, například vůbec neví, co jsou to eura. V první řadě bude potřebovat pomoc sociálního poradce, protože on sám si nebude schopen nic zařídit, i kdyby měl IQ 130. Nebude schopen běžně se zařadit do fungování společnosti. Nebude vědět, jak na to, a jeho zařazení do společnosti bude pro něj velmi náročné a obtížné. Musí to zvládnout s podporou rodiny a nejbližších,“ vyjádřili se lidé ze sdružení, které pomáhá vězňům po psychické stránce.

VIDEO: Policisté pátrají po starším muži, který ukradl kabelku. Obsah dosahoval hodnoty 20 tisíc korun

Video  Policisté pátrají po starším muži, který ukradl kabelku. Obsah dosahoval hodnoty 20 tisíc korun.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

ellenic ( 14. listopadu 2017 19:34 )

Překvapilo mne, že by chtěl i pracovat . Podílel se na masakru, stal se vrahem a nyní se mu dostává pozornosti a nejspíše budou i sociální dávky .

beda88 ( 14. listopadu 2017 18:30 )

taky to pamatuji a kamarád tam byl zasahovat. jediné pozitivum bylo, že použili i zbraně a jednomu pedofilovi ustřelili kulky

majojo ( 14. listopadu 2017 17:52 )

Takže stačí pár lidí zamordovat, odsedět si to a už je ze mně celebrita? - A lidi, podržte se on chce pracovat! Patrně jako poradce v nějaké neziskovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání