Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kauza teplických prvňáčků: Popletená poslankyně SPD hájí rasisty i menšiny zároveň

Autor: dce - 
9. listopadu 2017
17:55

Poslankyně SPD Tereza Hyťhová (22) o sobě poprvé dala vědět svou reakcí na kauzu rasistických urážek prvňáčků z Teplic. Fotografie totiž pohoršila nacionalisty na sociálních sítích takovým způsobem, že malým dětem dokonce přejí smrt. Hyťhová prohlásila, že jejich narážky chápe. Dál svůj postoj příliš neobjasnila, ačkoliv se zoufale snažila. Jenže svůj kontroverzní výrok nedokázala logicky ospravedlnit…

„Rovnou (symbol pistole)“, „třída plná teroristů“, „ZŠ Plynárenská, řešení se přímo nabízí“ nebo „Tam by sednul granát jak prdel na prkýnko!“. Takto ostře komentovali lidé na sociálních sítích fotografii Teplického deníku. Je na ní třída prvňáčku ZŠ Plynární, kterou tvoří zejména děti romského či arabského původu.

Rasistické komentáře a výhrůžky už navíc řeší i policie. I škola, které se kauza týká, zvažuje podání trestního oznámení a radí se s právníkem.

Vody navíc rozčeřila i poslankyně za Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie Tereza Hyťhová. „Jsou to názory extremistické. Na druhou stranu, ty lidi, kteří je říkají, chápu,“ řekla týdeníku Směr. Přitom komentáře sama nečetla…

Server Lidovky.cz ji v rozhovoru požádal o vysvětlení výroku. „Chápu je z toho důvodu, že dneska je sociální systém nastavený tak, že se zneužívá dávek právě takovými lidmi, kteří nechodí do práce, nechodí ani řádně do školy,“ snažila se Hyťhová. 

„Všichni chodíme do práce, abychom se uživili. A potom lidi, kteří chodí řádně do práce a jejich děti chodí řádně do školy, píší prostě takové komentáře. Takže kdyby se změnil sociální systém a vyplácení dávek, tak jak se vyplácí dneska, věřím tomu, že by takové narážky nebyly vůbec na místě,“ pokračuje poslankyně. Fakt, že dle jejího vysvětlení lidé rasistické komentáře píší na účet dětí, které do školy očividně chodí, nekomentuje.

Na otázku, proč lidé píší o likvidaci na adresu žáčků první třídy, odvětila jen, že celou věc zobecnila, že školu, učitele ani děti nezná, jen si myslí, že lidé z oblasti mají takové narážky. Nakonec celou věc uzavírá tím, že takhle vlastně mluví lidé ze sociálně vyloučených lokalit, kde sama žila.

Není schopna zodpovědět otázku, proč lidé nadávají dětem romského, muslimského či vietnamského původu, ani vysvětlit, proč v celé věci jako jediný problém vidí sociální dávky.

„My (členové SPD - pozn. red.) nejsme  takoví, že bychom někoho odsuzovali, to vůbec ne. Vždyť máme předsedu, který je napůl Japonec,“ snaží se Hyťhová. V závěru rozhovoru několikrát opakuje, že proti ‚takovým lidem‘ (patrně myslí menšiny) nic nemá ani ona, ani strana SPD.

Když se reportér snaží už poněkolikáté dobrat k jádru pudla otázkou „Jak se jako poslankyně díváte na fakt, že lidé útočí prostřednictvím sociálních sítí na děti v první třídě?“, Hyťhová rozhovor uzavře: „Tak pokud jejich rodiče chodí řádně do práce, jejich děti chodí do školy, vedou řádný život, tak já proti takovým lidem vůbec nic nemám. Fakt vůbec nic. Jestli platí daně, nedělají problémy. Proti tomu nemáme nic, ani v SPD.“

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání