Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalý duchovní Tvrdoň neuspěl s odvoláním: Soud potvrdil tři roky za sexuální zneužívání

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2017
19:51

Nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad bývalým havlíčkobrodským duchovním Erikem Tvrdoněm. Za pohlavní zneužívání a sexuální nátlak vůči několika ženám si má odpykat tři roky ve vězení. Soud odmítl Tvrdoňovo dovolání i podnět nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, jenž prosazoval přísnější právní kvalifikaci některých skutků.

Dovolání Tvrdoně Nejvyšší soud označil za zjevně neopodstatněné. „Tvrzení předložená nejvyšším státním zástupcem potom byla v určitém rozsahu akceptována, nicméně Nejvyšší soud dovodil, že náprava vady by zejména neměla zásadní dopad na postavení obviněného, a proto tento mimořádný opravný prostředek odmítl rovněž,“ popsal mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Zeman se například domníval, že se muž dopustil i znásilnění, svádění k pohlavnímu styku a zneužití dítěte k výrobě pornografie. Podle Zemana je pro právní kvalifikaci některých vytýkaných skutků jako znásilnění klíčové to, že Tvrdoň musel překonávat odpor či nesouhlas žen. Nesáhl sice k hrubému násilí, podle Zemana mu ale muselo být zřejmé, že jedná proti jejich vůli.

Žalobce poukazoval také na to, že Tvrdoň měl autoritu duchovního. Tvrdoň loni v rozhovoru pro Svobodné fórum zpochybnil právě závěr soudů o tom, že se ženy vůči němu nacházely v závislém postavení. „Celý rozsudek týkající se otázky závislosti a jejího zneužití je v mém případě pochybný a jsem přesvědčen, že Nejvyšší soud zkonstatuje nemožnost aplikace zákona v tomto smyslu a tohoto obvinění mě zprostí,“ uvedl tehdy Tvrdoň.

Podle obžaloby spáchal několik útoků na ženy a dívky různého věku, včetně nezletilé dívky, za což mu původně hrozilo až deset let vězení. Nejprve odešel od okresního soudu s pětiletým trestem za znásilnění a pohlavní zneužívání. Navíc mu soudkyně vyměřila pětiletý zákaz práce s nezletilými a povinnost podstoupit ochrannou ústavní léčbu.

Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování. Okresní soud pak Tvrdoně potrestal za zneužívání a sexuální nátlak čtyřmi lety vězení s ostrahou, uložil mu ambulantní léčbu a pětiletý zákaz práce s dětmi. Krajský soud verdikt nakonec ještě zmírnil na tři roky vězení.

Video – Z oběti pedofilem: U kněze našli fotky nahých dětí!

Video  Z oběti pedofilem: U kněze našli fotky nahých dětí!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

dandova ( 9. listopadu 2017 08:28 )

No, s tímhle jménem, .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání