Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rosák o milionovém podvodu v Bingu: Byl v něm namočený i exšéf Sazky Hušák

Autor: Tomáš Koníček, Hana Zejdová - 
9. listopadu 2017
05:00

Hacker Pavel Fantyš (44) si svými znalostmi a důmyslným podvodem přišel na miliony ze slavné televizní hry Bingo. 22 let se pak úspěšně skrýval před zákonem, než spadla klec. Podle moderátora Jana Rosáka (70), který slavnou soutěž na TV Nova moderoval, však byl do celého skandálu namočený i někdejší šéf Sazky Aleš Hušák (60).

V roce 1995 z toho byl velký poprask. Oblíbenou hru na TV Nova, za jejíž losy lidé utratili 1,6 miliardy korun, sledovaly každý týden tři miliony (!) lidí. Televize rozdělovala šťastným výhercům stotisícové i milionové sumy. Jenže někteří z nich byli jen nastrčené figurky, které pak drtivou většinu peněz odevzdaly právě Fantyšovi, jenž losování čísel zmanipuloval! Prý si tak přišel nejméně na 27 milionů!

Když vše prasklo, Rosákova show na čas z televize zmizela. A když se později na obrazovky vrátila, ztratila 60 procent hráčů a zanedlouho byla zrušena úplně. Oblíbený moderátor z toho byl zdrcený. „Je to zadostiučinění, že ho čapli, protože jsem si říkal, že si bude někde nadosmrti užívat,“ řekl Blesku Rosák v reakci na informaci, že tzv. lovci lebek (oficiálně Oddělení cíleného pátrání Policejního prezidia) v srpnu Fantyše dovlekli zpět do Česka.

To pak včera oficiálně potvrdila Markéta Puci, mluvčí Městského soudu Praha. „Pan Fantyš byl pravomocně odsouzen a byl odsouzen jako uprchlý. Letos v létě byl na základě zatykače vydán z USA do Česka do výkonu trestu,“ řekla Puci s tím, že Fantyš ihned využil svého práva a požádal o nový proces. Původní rozsudek, v němž mu soud napařil pět let basy, byl 12. září zrušen a teď Fantyš ve vazbě čeká v pozici obviněného na termín nového hlavního líčení.

Rosák obvinil i Hušáka!

Podle Rosáka mohl za skandál i někdejší mocný šéf Sazky Aleš Hušák. „Nikde se to neobjevilo. Říkalo se, že Fantyš dostal něco od Hušáka, aby Bingo zlikvidoval. Jsem o tom do hloubi duše přesvědčený, protože měsíc před tím, než Bingo skončilo, mi Hušák říkal: No, děláte to moc pěkně, ale dávám vám tak měsíc… To už na tom asi s Fantyšem pracovali,“ řekl Blesku Rosák. Podle Hušáka je to čirý nesmysl. „Na hovadiny se nedá reagovat. Já jsem Rosáka v životě mimo televizi neviděl,“ prohlásil Hušák, když jej včera Blesk kontaktoval.

Jak to dělal?

Podle obžaloby z roku 1995 počítačový expert Fantyš dokázal upravit losovací program tak, aby do televizní »herny« postoupili majitelé konkrétních losů. Peníze pak chodili před televizní kamery vybírat za honorář pět nebo 10 tisíc komparzisté. Policie bílé koně zadržela, ale Fantyš uprchl a v roce 2005 byl odsouzen v nepřítomnosti k pěti letům basy.

Princip Binga: Každý hráč má kartu s obvykle 25 předtištěnými čísly, z osudí se losuje ze 75 očíslovaných míčků. Kdo první vyškrtá řádek či celý tiket, vyhrává.

VIDEO: Jan Rosák se vrací jako otec Fouras: Kdo ho v Boyardu nejvíc překvapil?

Video  Jan Rosák se vrací jako otec Fouras: Kdo ho v Boyardu nejvíc překvapil?  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jiri novotny ( 9. listopadu 2017 20:10 )

Koukám, že Rosák musí být v pěkném balíku, aby měl z čeho zaplatit Hušákovi, až ho zažaluje za lživé obvinění.

havran2 ( 9. listopadu 2017 13:52 )

Soud v Česku vyhraje ten,kdo má hodně peněz,viz: Nečas-Nečasová a tak podobně ! ! ! Hlavně,že si soudci stále stěžují,že mají hodně práce a málo peněz ! ! !

prycsnima ( 9. listopadu 2017 10:52 )

 Celá ČR je založena na podvodu a krádeži. Ale jhloupý lid si to jinak nezaslouží. Dejte mu Smartphone a seriály ,a lid je spokojen.

ivoadler ( 9. listopadu 2017 10:50 )

Všechny tyhle loterie by měly být státní. Ze stejného důvodu zavedl Napoleon (spotřební) daň z tabáku, funguje dodnes. Loterie je z principu zlodějna. Když zlodějna, tak státní. Aspoň z toho mají něco všichni.

pochcanycarmin ( 9. listopadu 2017 09:07 )

Československé aerolinie zdecimoval bývalý místopředseda ČSSD a paroubkův podržtaška Jaroslav Tvrdík zvaný Luftjarda. Vlády ČSSD jsou neštěstím pro tuto zem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání