Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékař zfackoval těhotnou ženu při porodu: V nemocnici zůstane, rozhodl ministr

Autor: lm - 
28. října 2017
07:45

Porodník, který vrazil facku rodičce a pak se tím ještě pochlubil v dokumentu, zůstává nadále ve službě. Univerzitní nemocnice v Bratislavě slíbila, že dostane padáka, pak ale zasáhl ministr zdravotnictví Tomáš Drucker a za lékaře se přimluvil. Proč?

Kauzu odstartoval dokumentární film z prostředí bratislavských porodnic Mezi námi od režisérky Zuzany Límové. Porodník Martin Holan z Univerzitní nemocnice Bratislava se na kameru svěřil, že se na sále uchýlil i k násilí. "Byla úplně hysterická, jednoduše vůbec neposlouchala, co jsem jí říkal, a vůbec netlačila. No tak zase odtud potud, protože zase, když se vám má tam to dítě podusit, v porodních cestách, tak zase tam už sranda končí. Tam jsem si řekl, že bude lépe brachiální dorozumívání," přiznal s úsměvem na kameru a vysvětlil, že se s rodičkou domluvil "ručně".

Reakce na tento šokující výrok na sebe dlouho nenechala čekat. Nemocnice oznámila, že s kontroverzním porodníkem rozvázala smlouvu pro poškození jména nemocnice. Jenže muž pracuje na porodním oddělení nadále a nejspíš ještě dlouho bude. Přimluvil se za něj totiž slovenský ministr zdravotnictví Tomáš Drucker, který se s porodníkem sešel osobně.

"Lékař ministra ujistil, že v žádném případě nešlo o facku na tvář, ale o poplácáním po stehnech v situaci, kdy rodička v emocionálním šoku nohama sevřela lékaře a neumožňovala mu vykonávat probíhající porod," vysvětlila serveru Čas.sk mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová. "Vyslechl si lékaře, přednosty a sestřičky, kteří také potvrdili, že se nikdy nesetkali s chováním lékařů tak, jak bylo prezentováno v předmětném filmu," doplnila Kliská s tím, že ministr následně požádal vedení nemocnice, aby výpověď přehodnotilo. Porodník sám předtím tvrdil, že jeho výpověď byla sestříhána tak, aby ho i celou nemocnici vykreslila ve špatném světle.

Tvůrci filmu se ale už od začátku kauzy brání nařčení, že by film byl nějak zmanipulovaný. "Jednoznačně odmítáme, že film je tendenční. Je odrazem reality, jak jsme ji jako autorský tým zaznamenali. Na porušování lidských práv žen při porodech loni upozornil i komisař Rady Evropy pro lidská práva, který ve vícero případech jmenoval i Slovensko," reagovali tvůrci filmu prostřednictvím prohlášení zaslaném ČTK. Na druhou stranu ale nebylo záměrem filmu očernit pouze tohoto jednoho porodníka. "Propuštění jednoho lékaře není systémovým řešením a už vůbec není krokem, kterého jsme chtěli dosáhnout. Naší ambicí bylo nastolit celospolečenskou debatu, která by měla vést k pozitivním změnám v porodnicích," dodala autorka dokumentu Zuzana Límová.

andreas ( 23. prosince 2017 13:12 )

SPRÁVNĚ - JESTLI HYSTERČILA - OHROZILA DÍTĚ I SEBE A VYSTRAŠILA DRUHÉ RODIČKY... FACKA PRÁVEM ---- NA VZPAMATOVÁNÍ...

Syndrom_of_Down ( 30. října 2017 11:24 )

to není argument k tomuto tématu

majojo ( 28. října 2017 20:10 )

Promiň, ale kolik spoluobčanek měla s sebou na porodním sále? Taková cikorka dokáže ječet a dělat peklo i sólo a ještě zmagořit ostatní rodičky. Akorát na zem se vrhnout nemůže, to jí okolnosti nedovolí.

villon ( 28. října 2017 17:51 )

Přefstavujete si to jak Hurvínek soulož.

blesk_z_cisteho_nebe ( 28. října 2017 12:32 )

To byla jistě opálená spoluobčanka. Při porodech se chovají ještě hůř než běžně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání