Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Únos dětí z ústavu: Davídek s Leonardem nechodili do školy, z bytu se ozýval křik, prozradil starosta

Autor: dce - 
19. října 2017
19:12

Davídek a Leonard Lackóovi, děti, které před týdnem jejich rodiče unesli z dětského centra, bydlely v bytě v Besednici na Strakonicku. Starosta i někteří místní rodinu popsali jako slušnou, ale izolovanou. Z jejich bytu se ale často ozýval křik a děti se venku pohybovaly jen málo. Nechodily ani do školky, ani do školy.

Páteční únos dvou dětí z krumlovského dětského centra otřásá celou republikou. Davida (10) a Leonarda Lackóovi (4) odvedli jejich vlastní rodiče Anita Lackó a Branislav Sloboda. Únos, ve kterém údajně nechyběla dýmovnice ani zběsilý útěk autem s kradenou SPZ přes hranice, stále řeší policie. Rodinu se doteď nepodařilo vypátrat.

Děti byly předběžně rodičům odebrány v červenci. V té době žily v Besednici na Krumlovsku. „Ta žena moc nemluvila, nikdy nepozdravila, na rozdíl od jejího partnera. Připadal mi slušný, ale například děti jsem tady nikdy pořádně neviděla. Nevycházely ven, pouze někdy večer. Poté, co už jim je vzali, tady dvojice pobývala jen několik týdnů a pak zmizeli,“ popsala serveru iDnes.cz jedna z místních obyvatelek.

Rodinu během půlročního pobytu v obci kontrolovala sociálka několikrát. Podle starosty Jaroslava Kleina i na udání od sousedů – z bytu se totiž ozýval křik. Nejprve ženský, jednou i dětský, partnerská dvojice se měla často hádat „Tehdy jsem za panem Slobodou byl osobně a on mi vysvětloval, že starší dítě je nemocné, proto křičí. Když se prý vykřičí, tak to vždy přestane,“ vysvětluje Klein.

Děti nechodily ani ven, ani do školky nebo školy. „Ten starší měl mít podle otce individuální studijní plán na nějaké slovenské škole.“

Odebrání dětí sociálkou bylo poměrně dramatické. Rodina na klepání policie nereagovala, starostův klíč od bytu jim nebyl nic platný a tak museli přijet hasiči. Když začali zámek páčit, Sloboda otevřel dveře. Mladší chlapec hrál hry na počítači, starší se ukrýval pod peřinou. „Byl vyděšený, nedivil jsem se mu. Než jsme se k nim dostali, bušili jsme dlouho do dveří. Oba vypadali jako zdravé a normální děti. Na otci navíc bylo vidět, že o syny stojí a nechce, aby mu je vzali,“ dodal starosta.

Slobodovi později řekl, že by si přál, aby se s přítelkyní vystěhoval. „Řekl, že se do měsíce odstěhuje, a tak taky učinil. Byt nechal v původním stavu, dokonce vymaloval a vždy platil nájemné včas. Z mého pohledu se choval jako normální a slušný člověk,“ uzavřel Klein.

jany ( 19. října 2017 20:06 )

normalni a slsny clovek jaksi zajisit, aby deti dostaly vzdelani, aspon zakladni skoliu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání