Soňa přežívala s dvěma dětmi a přítelem v azylovém domě v Brně ze sociálních dávek. Vychodila pouze základní školu a nikdy nepracovala. Do toho se jí narodilo třetí dítě, Sebastián, který se narodil předčasně – už v šestém měsíci. Dítě bylo dlouhou dobu v inkubátoru v nemocnici, kde mu doktoři zachránili život.

Když ho ale předali Soně domů, dítě přežilo jen pár měsíců. Pak Sebastiánek zemřel, podle zdravotní dokumentace utrpěl těžké poranění mozku. Soud Soňu odsoudil za vraždu, podle něj to nemohl spáchat nikdo jiný. To ale její rodina razantně odmítá a hledá viníky, kde může.

„Když se chlapeček narodil, měl vzadu na krku velkou bouli. Doktor říkal, že je to normální, že se to stává. Ale třeba kvůli tomu zemřel,“ řekla sama Soňa pro MF Dnes. Svou dceru brání i její matka. „Třeba ho záchranáři nechtíc bouchli, jak ho resuscitovali na konferenčním stolku,“ pouští se do divokých úvah Radka, matka Soni.

Soňa tvrdí, že dítě celý den plakalo. Pak ho zvedla, aby ho umyla a šla s ním k doktorovi. Dítě stále brečelo, otevřelo a zavřelo oči a přestalo dýchat. Soňa měla volat matce, co má dělat, a ta jí měla poradit, aby volala sanitku. Soud to ale vidí jinak, a tak Soňa vyfasovala patnáct let za vraždu.

Proti rozsudku se ale odvolala, a tak je dál na svobodě. Úřady přemístily její dvě děti k příbuzným s tím, že je může Soňa pod dohledem příbuzných navštěvovat. Jenže Soňa se do romského ghetta přestěhovala za dětmi i s přítelem, kde ve dvoupokojovém bytě žijí oni i její matka. Ve svém původní bydlišti podle majitele dluží dva nájmy.

Soňa je znovu těhotná a v ghettu se bojí. „Někdo dal na Facebook rozsudek, dopsal všechna jména i jména mých dětí a  zdejší cikáni mi teď vyhrožují. Nepomohlo ani to, že jsem se obarvila,“ strachuje se Soňa toho, co přijde. „U nás mezi cigány se to nedělá. Matka bude radši hladová, než by ublížila vlastnímu děcku,“ říká její matka. Obě dvě ale odmítají, že by za smrtí Sebastiánka stála právě Soňa, a případ půjde po jejím odvolání znovu před soud.

Video
Video se připravuje ...

Jak dát první pomoc dítěti v bezvědomí? Adam Balažovič