Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Náčelník horské služby pomáhá i po smrti: Krkonoše se vyzbrojí defibrilátory

Autor: aba - 
19. října 2017
10:29

Případ Adolfa Klepše (†53), kterému se zastavilo srdce po výstupu na Sněžku, skončil tragicky. Ačkoliv mu byla ihned poskytnuta první pomoc, deset dní po kolapsu zemřel. Díky jeho případu teď chce náměstek hejtmana rozmístit defibrilátory, které zvyšují šanci na přežití u podobných případů, na klíčových turistických místech Krkonoš.

Náčelník horské služby Adolf Klepš zkolaboval po výstupu na Sněžku. Bývalý ministr zdravotnictví Miloš Heger, který se politického výstupu účastnil také, zahájil resuscitaci a přiletěl vrtulník, který ho přepravil do nemocnice. Všechny snahy o záchranu jeho života byly ale marné a Klepš po deseti dnech boje o život zemřel.

Tragická smrt náčelníka ale nakonec může pomoci dobré věci. Právě kvůli tomuto případu uvažuje náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Aleš Cabicar o rozmístění defibrilátorů na klíčových turistických místech Krkonoš.

„Bylo to zanedbané a my to chceme jen napravit. Rádi bychom defibrilátory rozmístili od hranic s Libereckým krajem až po hranice s Pardubickým, a to do objektů, kde je permanentní obsluha. Mnohé jsou hojně navštěvované, třeba Černá hora, Růžohorky, Poštovna na Sněžce i skalní město v Adršpachu,“ řekl pro server idnes.cz náměstek. Přiznává, že se jedná o záležitost, na které má osobní zájem, protože byl Klepšovým přítelem.

Klepšova smrt není jediný letošní tragický případ z Krkonoš. Jednoho muže zachraňovali s podobnými potížemi přímo na Sněžce, na úpatí hory pak zkolaboval běžec, kterého už se rozdýchat nepodařilo.

Defibrilátory chce Cabicar umístit hlavně na místa, kam se složitě dostává horská služba a její dojezd zabere delší čas. V takovém případě mohou přístroje zachránit i život. Školení na jejich použití je podle jeho slov naplánováno už na konec tohoto roku. Zařízení je ale intuitivní a dává uživateli pokyny, takže ho zvládne efektně použít i naprostý laik.

Na video z pohřbu náčelníka horské služby se podívejte níže:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání