Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékař zfackoval těhotnou ženu při porodu a ještě se tím chlubil. Dostal vyhazov

Autor: ČTK, shp - 
18. října 2017
15:11

Lékař z největší slovenské nemocnice se v dokumentárním filmu o neutěšených podmínkách v bratislavských porodnicích přiznal k fackování rodičky. Vedení univerzitní nemocnice (UNB) dnes v reakci uvedlo, že lékař dostane výpověď. Za neobjektivní označilo i samotný snímek pod názvem Mezi námi režisérky Zuzany Límové. Autoři filmu se vůči kritice ohradili.

Porodník ve filmu hovořil o tom, že těhotná žena byla hysterická a dal jí facku, aby ji uklidnil. Tvrdil též, že tento způsob se používá běžně. „Žena byla úplně hysterická, jednoduše vůbec neposlouchala, co jsem jí říkal a vůbec netlačila. No tak ale odsud posud, protože zase víte, když se vám má to dítě udusit v porodních cestách, tak tam zase sranda končí. Takže jsem si řekl, že tam bude lepší brachiální dorozumívání se s tou rodičku,“ řekl lékař TV Markíze.

"S panem doktorem rozvážeme pracovní poměr," řekl dnes na tiskové konferenci ředitel nemocnice Juraj Kovács, kterého citovala média. Vedení nemocnice uvedlo, že lékař nanejvýš může při péči o pacienty zvýšit hlas. Zdravotnické zařízení porodníka propustí pro poškození dobrého jména nemocnice, byť nedostalo žádnou stížnost rodiček na fackování.

Podívejte se na trailer k dokumentu Before I Met You

UNB také tvrdilo, že Límová, která se se štábem mohla volně pohybovat ve třech porodnicích, do snímku vybrala jen negativní zkušenosti a výpovědi žen. Podle listu Sme se nemocnice snažila blokovat uvedení filmu. Nakonec měl svou premiéru na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který se konal v Bratislavě a Košicích.

"Viděli jste film o doktorovi, který fackuje rodičky, tří smutných depresivně laděných matkách, které vypovídají, jaké to bylo hrozné, neosobní a strašidelné. Mrzí mě, že nebyl dán reálný obraz kliniky, na kterou jsme hrdi," řekl přednosta jedné z klinik Igor Rusňák. Autoři snímku výtky odmítli.

"Jednoznačně odmítáme, že film je tendenční. Je odrazem reality, jak jsme ji jako autorský tým zaznamenali. Na porušování lidských práv žen při porodech loni upozornil i komisař Rady Evropy pro lidská práva, který ve vícero případech jmenoval i Slovensko," reagovali tvůrci filmu prostřednictvím prohlášení zaslaném ČTK. Dodali, že odborníci UNB místo toho, aby se soustředili na hledání řešení, věnují se subjektivnímu hodnocení snímku.

Podívejte se, jaká jsou rizika císařského řezu:

Video  Jaká rizika hrozí dětem, které na svět přišly císařským řezem? 
Video se připravuje ...

katkatt ( 23. října 2017 12:59 )

Trošilinku? Hrozne ale hrozne strašidelná. Nie trošilinku.

katkatt ( 23. října 2017 12:57 )

blackcatmilly ( 19. října 2017 16:24 )

Jdi už do pryč, bolševiku, stejně ty tvoje kydy nikdo nečte.

villon ( 19. října 2017 11:20 )

Na hysterák nic jinýho neplatí. Je to skandál, jestly se k němu nemocnice takhle zachovala.

majojo ( 18. října 2017 22:34 )

Je to sice pár let, co jsem ležela jako prvodička na porodním sále, ale co vedle mně dělaly dvě dámy, vícenásobné matky, mě docela zdárně odvedlo od vlastních problémů. Řvaly jak kobyly, utíkaly ze sálu... Jistě vám už toto napoví, co to bylo za etnikum. Taky dostaly po čuni a právem. První přišel obšťastnit manžel hned následující den, odváděla ho policie a manželka skákala z okna, aby s večer tiše vytratila, druhá drhla následující den, ještě si nechala ukázat, jak se přivolává a spouští výtah. Děti tam obě nechaly. Po týdnu přitáhly v čele hordy příbuzných a přátel a řvaly, že jim kradou děti a jsou vrazi a zločinci. Pro doktory to patrně nebyla první zkušenost, tak se nedivím, že některé z nich trošku umravnili dlaní. Těm posledním spravedlivejm z vedení nemocnice doporučuju, aby si pár takhle adrenalinových porodů střihli na vlastní voči, když už by to nezvládli jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání