Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt uznávaného advokáta Herczega: Nebyla to nešťastná náhoda, uzavřela policie

Uznávaný advokát Herczeg spáchal sebevraždu: Policie po měsících ukončila vyšetřování.
Uznávaný advokát Herczeg spáchal sebevraždu: Policie po měsících ukončila vyšetřování.  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: dce, ČTK - 
18. října 2017
11:25

Smrt známého pražského právníka v červenci šokovala mnoho zasvěcených. Jiří Herczeg (†48) skočil z okna bytu na Senovážném náměstí přímo na tramvajové koleje. Policie po několika měsících uzavřela vyšetřování a potvrdila, že šlo skutečně o sebevraždu.

Herczeg vypadl z okna 27. července před polednem. Podle původních zpráv záchranka s policií vyrážela k muži, který zkolaboval na kolejích na Senovážném náměstí, až později se ukázalo, že se jednalo o pád z okna bytu. Herczega se ani po dlouhých pokusech o resuscitaci nepodařilo zachránit.

Už od počátku se spekulovalo, že známý právník spáchal sebevraždu. Podle serveru Lidovky.cz se policii na místě nepodařilo najít indicie, které by potvrdily, že ke smrti právníka přispěl někdo další. Po více než dvou měsících vyšetřování uzavřeli.

„Prošetřování události kriminalisté prvního policejního obvodu ukončili, neboť se v dané věci nejedná o jakýkoli trestný čin,“ sdělil serveru Lidovky.cz pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

„Veškerá zjištění dokládají, že se na úmrtí tohoto muže nepodílela třetí osoba a zároveň, že k události nedošlo vlivem nešťastné náhody,“ dodal.

Podle všeho byl Herczeg dlouhodobě nemocný. Nejvíce na sebe upozornil v souvislosti s korupční kauzou, kvůli níž skončil před soudem bývalý středočeský hejtman David Rath. Herczegův odborný text z roku 2009 byl oporou pro odvolací senát Vrchního soudu v Praze, který zrušil odsuzující verdikt nad Rathem. Podle vrchního soudu byly odposlechy Ratha, které byly hlavním východiskem pro jeho odsouzení, získány nezákonně.

Herczeg se zaměřoval na hospodářské trestní právo, ústavní právo, ochranu základních lidských práv a svobod a řízení před Ústavním soudem ČR a Evropským soudem pro lidská práva. Za publikaci Meze svobody projevu obdržel v roce 2005 Bolzanovu cenu, autorsky se podílel na učebnicích trestního práva hmotného i procesního. Na Univerzitě Karlově vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu a Právnickou fakultu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání