Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pacientku v Ústí zabil rentgen: Zdravotníci si předtím na přístroj stěžovali

Ženu v Ústí nad Labem zabil rentgen. (Ilustrační foto)
Ženu v Ústí nad Labem zabil rentgen. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, ČTK - 
14. října 2017
21:50

Zbytečná smrt při běžném vyšetření! Tak se jeví úmrtí osmdesátileté pacientky, na kterou se ve čtvrtek zřítila část rentgenu. Co tragédii způsobilo, zatím stále není jasné, podle Ústeckého deníku byly ale s přístrojem problémy dlouhodobě.

Na dlouhodobě nemocnou ženu spadla část rentgenu při standardním vyšetření. Navzdory okamžité pomoci lékařů zemřela. Oba rentgeny, které nemocnice měla, jsou odstavené. „Nemáme důvěru k tomu přístroji. Za sebe říkám, že už tam nikdy nikoho vyšetřovat nebudeme,“ řekl ředitel nemocnice Josef Liehne. 

V dalších nemocnicích Krajské zdravotní, kam spadá ústecká nemocnice, podle Liehneho tyto přístroje nejsou. Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Technickou kontrolou prošel letos 21. června, byl bez závad.

Podle Ústeckého deníku však byly s přístrojem problémy dlouhodobě. „Zdravotnický personál si na přístroj od doby, co ho na oddělení dali, stěžoval. Byl poruchový,“ uvedl pro server zdroj blízký nemocnici.

Přístroj, který byl vyrobený v Srbsku, do ústecké nemocnice dodala společnost FOMA MEDICAL. Podle výkonného ředitele Jasmina Draganoviče její technici byli na místě už ve čtvrtek. Proč k neštěstí došlo, ale dodavatel netuší.

Masarykova nemocnice, která je největší v Ústeckém kraji, má v tuto chvíli k dispozici jen tři rentgenové přístroje. „První pracovní den ukázal, že kapacita náhradních tří přístrojů, které máme, nestačí. Budeme muset posílat pacienty do ústecké polikliniky, případně nám vypomohou okolní nemocnice,“ dodal Liehne.

zvonekdozahrady ( 15. října 2017 11:59 )

 Kdyby to vyšetřovala Helenka Langšádlová byli by viníci ruský špioni.

sores ( 15. října 2017 11:27 )

Ještě že paní nebyla už žádná mladice od malých dětí ale stařenka. Měla hroznou smrt ale pěkný věk kéž by se každý takového dožil!!!

fandasever ( 15. října 2017 10:23 )

Jednoznačně je chyba na straně ředitele nemocnice, on zodpovídá za provoz nemocnice a má k tomu odpovídající plat, s tímto průšvihem se opět otvírá otázka výběru a ceny za nemocniční přístroje. Kolik dovolených (pardon školení) asi měl ředitel nemocnice na náklady dodavatelů zdravotní techniky a farmaceutických firem, no a samozřejmě také primáři oddělení, no pořád mají málo peněz, pořád křičí že chtějí více

reifik ( 14. října 2017 23:26 )

Jo,nevěřili jsme komoušům,když nás strašili kapitalismem a Západem.Jen bych jim vyčetl,že je to podstatně horší,než nám líčili...Jo,kdeže loňský sněhy jsou.....

reifik ( 14. října 2017 22:30 )

Kde jsou ty doby,kdy se rentgeny vyráběli v Chiraně v Modřanech....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání