Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drogová aféra století před soudem v Liberci: Miliarda za amfetamin putující do Švédska

Autor: aba - 
10. října 2017
10:18

Krajský soud v Liberci se dnes začal zabývat kauzou rozsáhlé výroby drog, které byly určené hlavně pro švédský trh. Obžalováno bylo devět lidí, souzeno je osm. Předseda senátu Pavel Pachner dnes před zahájením líčení sdělil, že jeden z obžalovaných před dvěma dny zemřel a jeho stíhání bylo zastaveno. Ostatním hrozí až 18 let vězení.

Laboratoř na výrobu amfetaminu se nacházela nedaleko centra Jablonce nad Nisou. V Česku šlo o první odhalenou laboratoř, která sloužila k výrobě této drogy. Podle znalců v laboratoři vyrobili nejméně 3,5 tuny amfetaminu, jehož prodej mohl vynést téměř jednu miliardu korun.

Gang podle policie nejméně pět let zásoboval amfetaminem území téměř celého Švédska, zejména pak okolí města Malmö. Obžaloba se týká případů z let 2013 až 2016.

Šest obžalovaných je stíháno vazebně. Jednání jsou nařízena až do pátku. Kvůli národnosti dvou obžalovaných se tlumočí do maďarštiny a švédštiny. Původně se mělo překládat i do srbštiny, po úmrtí Iliji Chaldaroského to už není nutné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání